Kommunal information är viktig. Det är självklart att kommunen ska berätta om sin verksamhet så att invånarna vet vad som händer på bostadsorten. Kanske också för att den ena delen av verksamheten ska veta vad den andra gör. Utifrån detta är det inget konstigt att även kommuner har en kommunikationsavdelning.
Kommunen har också ett behov av att skapa attraktionskraft så att man till exempel kan locka investerare och värva alltifrån nya medborgare till kvalificerad arbetskraft i den hårda konkurrensen på arbetsmarknaden.
Här blir det plötsligt lite mer krångligt.
För vad händer om informationen kring det som fungerar mindre bra i kommunen sopas under mattan? Hur ska medborgarna då kunna bilda sig en uppfattning och påverka kommunen till det bättre?
Uppsala kommun har fler informatörer och kommunikatörer igång än vad UNT har journalister (UNT, 28 nov-16). Informationssamhället kräver sitt, så ser bilden ut i hela samhället. Det finns fler kommunikatörer i kommuner, landsting och regioner än det finns journalister i dagspressen. Är det bra eller dåligt?
Det jag vet är att den kommunala verksamheten vilar på offentlighetsprincipen och att personal i offentlig förvaltning har meddelandefrihet.
Det de lokala medierna upplever i Uppsala är störande. Att kommunens kommunikationsavdelning vill stötta de anställda i deras presskontakter låter bra. Att anställda inte vågar uttala sig utan att stämma av med kommunikationsavdelningen är sämre. Det är bara att hoppas att den inriktning som Uppsala kommuns presschef Erik Boman ger uttryck för i vår artikel i dag suddar bort den tveksamhet som UNT upplevt vid en del kontakter med kommunens medarbetare på senare tid.
Journalistik är samhällets samtal med sig själv, var det någon som sa. Jag tycker att det är en välfunnen bild, som sätter fingret på varför journalistiken behövs mer än någonsin. Ska vi hinna med i den snabba utvecklingen, förstå vad som händer och hålla ihop det samhälle vi lever i så måste vi samtala.
I det sammanhanget är öppenhet och tillgänglighet är en investering i demokrati. Den offentliga förvaltningen måste vara åtkomlig för journalistikens granskning och rapportering. De signaler som kommunen skickar kring den grundlagsstadgade meddelarfriheten är mycket viktiga.