"Kristi brud" tvingas bort från Knutby

Åsa Waldau, även känd som "Kristi brud", har tvingats lämna Knutby. Enligt nuvarande pastorn har hon och pastorn Urban Fält återfått för mycket makt i församlingen, skriver den kristna tidningen Dagen.

24 november 2016 09:47

Det var under 2004 som den lilla församlingen i Knutby utanför Uppsala skakades av ett mord och ett mordförsök. Under det som kommit att kallats för "Knutbydramat", sköt barnflickan Sara Svensson ihjäl pastorn Helge Fossmos fru Alexandra och skottskadade grannen Daniel Linde. Helge Fossmo, som var pastor i den lokala Filadelfiaförsamlingen, dömdes senare till livstids fängelse för att ha anstiftat till mordet. Barnflickan dömdes till sluten psykvård. Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, var Alexandra Fossmos syster och pastor i församlingen.

LÄS MER: Skotten som skakade Knutby

Efter de omskakande händelserna lämnade Åsa Waldau församlingen och i en intervju med Expressen 2013 uppgav Waldau att hon till och med slutat gå i kyrkan. Men det verkar ha förändrats. På torsdagen skriver den kristna tidningen Dagen att Åsa Waldau och Filadelfiapastorn Urban Fält lämnat Knutby.

Enligt Peter Gembäck, numera ensam pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, tvingades Waldau från orten för någon vecka sedan. Hon ska på senare tid ha återfått större inflytande i församlingen.

– Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi måste göra upp med, säger Gembäck till Dagen.

Enligt nuvarande pastorn fick Urban Fält lämna på grund av ett "maktmissbruk".

– Han har trampat på människor på ett graverande sätt i själavårdssamtal. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam. Människor har varit rädda för honom. Jag skulle till och med säga att han har missbrukat Herren sin Guds namn, säger Gembäck till tidningen.

Peter Gembäck säger även till Dagen att de senaste månaderna varit omtumlande för samtliga inom församlingen.

– Vi står i en process nu som går långt tillbaka i tiden, till innan mordet 2004, där vi måste rannsaka oss själva, vad har varit bra och dåligt. Där vi ser att det funnits saker som varit direkt osunda.

Pastorn Urban Fält, som fått lämna församlingen, kommenterar händelserna i ett sms till tidningen Dagen:

"Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa