"Kriminella ska inte få utnyttja bostadsbristen"

Socialtjänsten ska motarbeta den svarta bostadsmarknaden och bör därför kräva godkända kontrakt för att ge bidrag till hyran. Det säger ansvariga kommunalrådet Mohamad Hassan (L) efter UNT:s rapportering.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) vill se nya rutiner som sätter stopp för hyresbidrag åt svarta kontrakt.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) vill se nya rutiner som sätter stopp för hyresbidrag åt svarta kontrakt.

Foto:

Uppsala2019-04-17 07:00

– Bara för att det är svårt att få bostad kan vi inte tillåta svarta kontrakt på det sätt som vi gör i dag, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för försörjningsstöd (det som tidigare hette socialbidrag).

UNT har i flera artiklar berättat att socialtjänsten i Uppsala inte kontrollerar att den som söker försörjningsstöd till hyran har ett godkänt hyreskontrakt. Därmed kan även den som bor svart – det vill säga hyr i andra hand utan hyresvärdens godkännande – få bidrag. Såväl Uppsalahem som socialsekreterarna själva har kritiserat detta hårt. Man menar att socialtjänsten därmed låter den svarta marknaden växa, vilket inte bara sätter kösystemet ur spel utan också skapar stor otrygghet och riskerar att skattepengar går till kriminella som säljer svarta kontrakt och tar ut överhyror.

– Det här är en politisk fråga som måste lösas. Jag ser den svarta bostadsmarknaden som en del av en kriminalitet och den ska vi inte uppmuntra till, säger Mohamad Hassan.

Chefer på socialtjänsten har dock menat att man inte har lagligt stöd att neka bistånd till svarta kontrakt. Man lutar sig mot Socialstyrelsens riktlinjer som säger att socialtjänstens uppgift enbart är att bedöma om hyran är skälig, inte att kontrollera hur hyreskontrakten är utformade. Det finns dock flera kommuner som kräver godkända kontrakt, däribland Enköping, Sala och Södertälje.

Som UNT rapporterat ger en kammarrättsdom från februari i år Södertälje rätt; ”Av den som hyr en bostad i andra hand och vill ha bistånd till kostnad för boende bör i de flesta fall kunna krävas att han eller hon kan visa upp ett giltigt hyreskontrakt”, står det i domen. Fallet har dock inte ändrat på rutinerna i Uppsala. Socialtjänsten hänvisar till en analys av domen som gjorts av en jurist, som menar att domen inte ger nya riktlinjer.

Mohamad Hassan har kallat till ett möte i början av maj med Uppsalahem och socialtjänsten.

– Det här är ingen ny fråga, utan har diskuterats länge. Om det nu finns en ny dom som ger Södertälje rätt ser jag inget hinder för att också Uppsala ska kunna kräva att hyresvärden godkänt en andrahandsuthyrning. Vi behöver prata igenom detta, säger han.

Det är dock inte oproblematiskt att börja kräva godkända hyreskontrakt. Risken är att många människor inte längre har någonstans att bo. För kommunens del kan det innebära att man måste betala för vandrarhem åt barnfamiljer, vilket blir betydligt dyrare än bidraget till hyra.

– Den risken räknar jag med. Det krävs någon form av mjukstart, så att vi inte ändrar i de kontrakt vi redan beviljat bidrag åt. Kravet på ett godkänt hyreskontrakt bör bara gälla nya ansökningar, säger Mohamad Hassan.

Hur ska folk hitta någonstans att bo?

– Vi ska göra vad vi kan för att erbjuda bostäder åt alla målgrupper. I längden är det värt att motarbeta svarta kontrakt, för de sätter hela bostadssystemet ur spel vilket inte är bra för någon.

När nya rutiner skulle kunna införas är oklart. Först måste ett eventuellt förslag om detta läggas i arbetsmarknadsnämnden, och därefter ska en majoritet av nämndens politiker rösta för förslaget.

Har du övriga politiker i nämnden med dig?

– Jag tror inte att någon säger nej till att motverka svarta kontrakt och därigenom motverka chansen för kriminella att utnyttja bostadsbristen, säger Mohamad Hassan.

Ett växande problem

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från hyresvärden. Annars är det ett otillåtet, ofta kallat svart, kontrakt.

Många bedömare, däribland polisen, menar att problemet med svarta kontrakt vuxit i hela landet de senaste fem åren pga bostadsbristen. I vissa fall ligger kriminella grupperingar bakom uthyrningen av svartkontrakten, och det är ibland till dem som bidragen från socialtjänsterna går enligt en kartläggning som Boverket gjort.

Uppsalahem har sedan 2016 trappat upp arbetet med att utreda misstänkta svartkontrakt. 2018 återkallade man 85 hyreskontrakt. Ytterligare några hundra lägenheter utreddes, men där räckte inte bevisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om