Krävs på miljoner i skatt efter knarkhandel

En 31-årig Uppsalabo fick in 350 000 kronor på sitt konto från narkotikahandel och måste nu skatta för intäkterna. I en annan knarkhärva krävs fyra Uppsalabor på 5,4 miljoner i skatt.

10 februari 2019 13:00

Den som tjänar pengar på brott kan bli skyldig att betala skatt på intäkterna, vilket en 31-årig Uppsalabo fått känna av.

Bakgrunden är att kriminella personer sålde narkotika för cirka 8 miljoner kronor via en webbsajt kallad Expressapoteket vilket under 2017 resulterade i långa fängelsedomar för flera Uppsalabor.

Intäkterna från knarkförsäljningen hade slussats till konton tillhörande 31-åringen och en rad andra individer. 31-åringen fälldes för grovt penningtvättsbrott, en brottsrubricering som innebär att en person hanterat pengar som kommer från brott.

Efterräkningarna från narkotikahärvan drabbar nu 31-åringen även i form av tillkommande skatt. Mannen ska ha mottagit 229 inbetalningar för narkotikaleveranser på sitt konto, totalt 350 000 kronor.

Skatteverket har beslutat att pengarna ska tas upp till beskattning. Vid sidan av domen för penningtvättsbrott blir det alltså ännu en konsekvens i form av att mannens beskattningsbara inkomst höjs.

Under utredningen upptäckte Skatteverket att han mottagit ytterligare stora summor. Totalt ska han ha erhållit 1,3 miljoner kronor från "e-handel av läkemedel" skriver myndigheten, utan att närmare ange vad det övriga beloppet gäller för preparat.

31-åringen begär anstånd med inbetalningen av skatten men förvaltningsrätten avslår hans begäran.

Flera Uppsalabor har fått stora skattekrav på liknande grunder sedan de figurerat i en annan härva med försäljning av narkotikaklassade läkemedel.

Det handlar om fyra personer som kopplats till den numera nedsläckta webbsajten Benzobutiken. De fyra Uppsalaborna har upptaxerats under 2018 och krävs på totalt 5,4 miljoner kronor i skatt.

Även dessa personer anklagas för att ha upplåtit sina konton för betalningar av narkotikaleveranser som privatpersoner beställt på nätet.

Skatteverket betraktar deras verksamhet som vilket annat företagande som helst och har bett att få se bokföringen.

"Skatteverkets bedömning är att du inte förvarat dina bokföringshandlingar med verifikationer mm på ett enligt bokföringslagen betryggande sätt", skriver myndigheten i ett beslut för en av Uppsalaborna.

Myndigheten begär att kvartetten betalar moms på knarkintäkterna men medger avdrag för de kostnader de haft för sina affärer.

En av de upptaxerade, en 22-årig Uppsalabo, hävdar att han inte känt till att 915 000 kronor betalats in på hans konto eftersom någon stulit hans bankdosa.

Vid ett tillfälle ansökte 22-åringen om socialbidrag men fick avslag när socialtjänsten såg hur mycket pengar som fanns på kontot. Trots att han då fick information om det höga beloppet polisanmälde han inte att bankdosan försvunnit, konstaterar Skatteverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters