Kravet: "Se till att det händer något"

2012 flyttade de första familjerna till Lindbacken. Men än finns ingen skola och alldeles för få förskoleplatser. Uppsala kommun måste minska byråkratin och börja agera, menar kritiker.

Väntar på skola. Filippa Wågstrand går i skola i Årsta eftersom skolan i Lindbacken inte börjat byggas än.  Filippas föräldrar Erika Wågstrand och Torbjörn Wågstrand är med i en facebookgrupp som Lindbacken-borna skapat, i den uttrycker många frustration över förskole- och skolsituationen.

Väntar på skola. Filippa Wågstrand går i skola i Årsta eftersom skolan i Lindbacken inte börjat byggas än. Filippas föräldrar Erika Wågstrand och Torbjörn Wågstrand är med i en facebookgrupp som Lindbacken-borna skapat, i den uttrycker många frustration över förskole- och skolsituationen.

Foto: Staffan Claesson

Förskola2017-02-20 07:05

Den stora bristen på förskoleplatser i det nybyggda området Lindbacken 5 km öster om Gränby centrum ställer till det för familjer. De två förskolor som finns i området blev fulla direkt. Nu i vår står 50 barn i kö för att få en plats i Lindbacken. Räknar man alla som vill ha en förskoleplats här innan oktober handlar det om drygt 100 barn.

En del barn har fått plats i Sunnersta 16 km därifrån – i princip så långt bort det går i Uppsala.

– Det är ju så jättedåligt planerat av kommunen. Det är inte rimligt att vi ska sitta och köra barn så långt, säger Torbjörn Wågstrand, vars femåring först fick platserbjudande i Sunnersta och sedan en plats i Rosendal 12 km från Lindbacken.

– Det är ju lite närmare än Sunnersta, men han får sitta väldigt mycket i bil om dagarna, säger Torbjörn Wågstrand.

Det här är inte första gången UNT skriver om bristen på förskoleplatser i Lindbacken. När UNT i maj förra året rapporterade om situationen erkände Uppsala kommun att man inte hängt med i svängarna, men lovade bättring. Bland annat skulle man försöka öppna en förskola hösten 2017, utöver den kommunala förskola som är planerad till hösten 2018. Och förmodligen skulle ytterligare en förskola också behövas, konstaterade ansvariga på kommunen, och meddelade att man tittade på det.

Läs mer: Kommunen erkänner kass planering

Sedan dess har kön i Lindbacken mer än fördubblats. Men vad som hände med kommunens planer är något oklart. Den tjänsteman som tidigare ansvarat för samordning av skol- och förskoleplatser är föräldraledig och har inte ersatts.

Det som som ska komma till hösten är en förskolebuss med 22 platser. Det löser dock bara en liten del av platsbristen, inte minst eftersom nya familjer hela tiden flyttar in i området. Varje år växer Lindbacken med cirka 100 nya bostäder.

– Man förstod ju för flera år sedan att det saknades förskoleplatser. Nu får kommunen minska byråkratin kring det här och se till att det faktiskt blir något. En till modulförskola eller fler förskolebussar – bara de gör något, säger Torbjörn Wågstrand.

Också på skolfronten är läget dystert för Lindbacken-borna. Den skola i området som ska öppnas har blivit försenad eftersom antalet barn i Lindbacken är betydligt fler än vad Uppsala kommuns första prognoser sa. Nu ska skolan göras större, men då krävs en ny detaljplan som ännu inte är klubbad. Skolan är planerad att öppna hösten 2018.

Torbjörn Wågstrands två äldsta barn går i skola i Årsta tillsammans med andra barn från Lindbacken.

– KIart att man vill ha en skola där man bor. Ett av säljargumenten när vi köpte tomt här var att barnen hade platsgaranti i skola och förskola här, säger han.

Även byggherren Lindbacken fastigheter, som äger större delen av området, är skarpt kritiska till Uppsala kommun. I exploateringsavtalet mellan Uppsala kommun och Lindbacken fastigheter som tecknades 2010 står att Uppsala kommun ansvarar för att bygga ut skolor och förskolor efter områdets behov.

– Vi har betalat 75 miljoner kronor till kommunen för att skolor och förskoleplatser ska finnas. Vi har betalat enligt tidsplanen, men kommunen sköter inte sin del av avtalet, säger Joakim Holgersson som är delägare på Lindbacken fastigheter.

De två förskolor som finns i Lindbacken i dag är dels en privat förskola, dels en kommunal modulförskola. Nu anser Joakim Holgersson att kommunen snarast bör sätta upp ytterligare en modulförskola för att barn ska kunna få förskoleplats i området.

– Modulförskolor kostar mer, men att Uppsala kommun har planerat dåligt ska inte ligga oss eller de boende till last. De får betala för att lösa sina problem.

Växande område

1 300 personer har hittills flyttat till Lindbacken, nästan uteslutande barnfamiljer. Ytterligare 600 bostäder ska byggas här fram till 2021. När området är klart kommer cirka 3 000 personer bo här.

Den första förskolan som öppnade i Lindbacken var en privat förskola som byggherren ordnade eftersom man ville få fram förskoleplatser snabbare än vad kommunen tänkt. I februari 2016 öppnade kommunen en modulförskola med 144 platser. Hösten 2018 är två nya förskolor planerade att öppna, en privat och en kommunal, med plats för totalt 244 barn.

Förutom i Lindbacken är det stor brist på förskoleplatser i Fålhagen, Luthagen, centrala staden, Nyby och Gränby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!