Kosmisk ballong tog sig till final

Rosendalseleverna imponerade med sin rymdresande väderballong och tog sig på torsdagen till final i tävlingen för unga forskare.

9 mars 2017 18:33

– Det har varit jäkligt kul. Vi var osäkra om vi skulle gå vidare eftersom vi precis blev klara med sammanställningen av all data från vårt experiment, säger Uppsalaeleverna Artur Amcoff och Carl Edling i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Daniel Skeppstedt och Jobin Borhan vann de en finalplats i Utställningen unga forskare – som alltså även är en tävling – med sitt rymdprojekt. Genom att skicka upp en väderballong i atmosfären har de mätt den kosmiska bakgrundsstrålningen.

Utställningen unga forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges enda gymnasietävling för projekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Torsdagens regionala semifinal gick av stapel på Uppsala universitet och totalt fyra projekt tog sig vidare.

– Det gick bättre än väntat att skicka upp ballongen. Vi är nöjda med resultatet, säger Artur Amcoff och Carl Edling som även vann juryns pris på 1 000 kronor för bästa konstruktionspris.

Finalen hålls på Tekniska musset i Stockholm i slutet av mars och deltagarna tävlar bland annat om platser i internationella vetenskapstävlingar i USA och Kina samt resestipendier.

Unga Forskare

Är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Förbundet, som grundades 1977, består av ca 50 medlemsföreningar som organiserar 3500 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!