Körsångaren som blev museitekniker

Hon älskar födelsedagar. Och nu firar Monika Myrdal 50 år. En annan festlighet som Monika ser fram emot är Kulturnatten, då hon är engagerad i flera kulturevenemang.

5 augusti 2019 14:29

Det är soligt ute, men vi har hittat en bänk under trädskuggan i japanska trädgården i Botan. Hit går Uppsalabon Monika Myrdal ofta med en kaffekopp.

Om den stundande 50-årsdagen säger hon:

– Det är roligt att växa och känna att man förstår världen bättre. Folk blir klokare med åren.

Som de allra flesta var Monika förtjust i födelsedagar som barn, men hon tycker fortfarande om dem.

– Alla har en dag om året då man firar att man finns. Det är demokratiskt, tycker hon.

Hon bor i Vilan med sambon Per Kornhall och döttrarna Karin, 19 år och Jenny, 16 år.

– Det är trevligt att ha tonåringar. De är stora och fina, vuxna. färdiga människor. Man behöver inte ta hand om dem, man kan bara njuta av varandras sällskap, säger tonårsmamma Monika.

Hon jobbar som museitekniker på Evolutionsmuseet, bara några hundra meter härifrån. Hon kom in i museivärlden av en slump efter studierna. Efter tolv år på Naturhistoriska museet i Stockholm började hon arbeta på Evolutionsmuseet i Uppsala 2008. Hon sköter museets omfattande databas och samlingar. Över 5 miljoner föremål finns bevarade på museet.

– Ett museum är så mycket mer än det som syns på utställningarna. Om en forskare i till exempel Japan behöver en viss lav kan jag hämta den, skicka den och sedan se till att den hanteras rätt när den kommer tillbaka.

Vi går till det vita huset med små fönster längs Norbyvägen där Monika Myrdal jobbar. På hennes arbetsplats finns ett arkiv i flera våningar med pressade växter på stora pappersark. Här inne tar hon fram torkade blommor, blåklint, från 1800-talet. Blombladen har fortfarande kvar sin blåa färg.

Mycket av Monikas jobb rör samlingarna, men det ingår en mer publik del också. På sin telefon visar Monika Myrdal bilder av utställningen till Kulturnatten som hon just nu är engagerad i. Ur samlingarna har museet hämtat växt- och djurdelar, men ställt upp dem likt konstföremål. Är det ett överdådigt halsband eller ett ormskinn vi ser? Utställningen "Skulpturalt" är hennes ena stora event på Kulturnatten. Hon ska även sjunga på konstmuseet. Hon är andra alt (den lägsta kvinnostämman) i Uppsala Vokalensemble. Körsång är Monika Myrdals stora intresse.

– Det är väldigt seriöst. Det tar stor en del av min fritid. Jag har hållit på med körsång sedan jag var tio år, säger hon.

Och engagemanget har inte avtagit med åren, snarare ökat för Monika Myrdal.

Personligt

Monika Myrdal

Fyller: 50 år den 4 augusti

Bor: Vilan i Uppsala.

Familj: Sambon Per Kornhall och tonårsdöttrarna Karin, 19 år och Jenny, 16 år.

Läser: Mycket! I sommar har Tolstoys "Krig och fred" följt med på semestern, trots att den är så stor och tung.

Lyssnar på: Klassisk musik, från alla århundraden.

Intressen: Körsång, stickning, broderi och på senare år sömnad.

Firar: I helgen med min mamma och syster – och med en trädgårdsfest i augusti.

Aktuell: Sjunger i kören Uppsala Vokalensemble på Kulturnatten. Kören ger även ut en skiva senare i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Nilsson