Kommunen ska se över sina rutiner

Uppsala kommun medger att familjen Åström behandlats fel. Den fortsatta handläggningen av ärendet får dock visa om de får bygglov för sitt bullerplank.

Foto: Lisa Selander/unt arkiv

Uppsala2019-05-31 07:00

– Jag förstår att de är besvikna. Handläggningstiden av det här ärendet är inget jag är stolt över. Vi ska ta hand om såna här ärenden skyndsamt, säger Yvonne Fredriksson enhetschef vid Uppsala kommuns byggnadsförvaltning.

Det ska också behandlas med förtur efter att ha varit i en domstol. Det har inte skett. Varför?

– Jag har inget bra svar. Det är olyckligt och pinsamt för oss. Vi behöver jobba med våra rutiner kring hur vi handlägger ärenden som kommer från våra överdomstolar.

Hur kunde det bli så här?

– Det är ett misstag. Ärendet har blivit liggande. På senare tid har våra handläggare dessutom haft mycket att göra, säger Yvonne Fredriksson.

Hon anser dock inte att kommunen givit dubbla budskap när familjen Åström fick nej till att bygga ett bullerplank.

– Det är två olika frågor. Det går att skapa sig en bullerskyddande uteplats på andra delar av tomten än just mot Kåbovägen. När det gäller utbyggnaden så anser vi att den går att bullerskydda genom olika byggnadstekniska lösningar.

Familjen Åströms egna mätningar visar bullernivåer på 74 decibel?– Vi har utgått från kommunens bullermätningar och de har inte så höga värden. Nu har kommunen dessutom sänkt hastigheten till 30 kilometer i timmer på Kåbovägen. Det gör att ljudet från trafiken minskar.

Kommunen vill över huvud taget inte ha bullerplank i Kåbo, varför?– Vi anser att Kåbo ska ha karaktären av öppen villastad.

En fastighetsägare i kvarteret bredvid har fått sätta upp ett plank?

– Det är ett misstag. Vi har varit lite för snabba och sagt ja. Men det gör inte att vi ska upprepa misstaget.

Samma dag som UNT kontaktade kommunen fick familjen Åström svar från en handläggare. Handläggaren skriver att förutsättningarna ändrats. Det tycks dock inte innebära någon förändring när det gäller bullerplanket, främst på grund av hastighetsbegränsningen till 30 kilometer i timmen.

– Att tillåta bullerplank längs samtliga 30-vägar i Uppsala skulle påverka gatubilden negativt, skriver handläggaren i ett mejl.

Innebär det här att det inte blir något plank?– Vi ska gå igenom hela ärendet igen. Föreslår vi ett nej igen så kommer politikerna i plan- och byggnämnden att avgöra frågan, säger Yvonne Fredriksson.

Ytterligare ett nej tror familjen Åström inte att de orkar med

– Vår son behöver lugn och ro. Vi överväger att flytta från Uppsala, skriver familjen i ett mejl till UNT.

Las hela kommuenns svar på unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!