SMHI har utfärdat en varning om höga temperaturer i Uppsalaområdet. Dagstemperaturen väntas ligga på 26 grader de närmsta dagarna, och nu vidarebefordrar Uppsala kommun varningen. Särskilt utsatta för den här sortens temperaturer är enligt varningen äldre, gravida, kroniskt sjuka och småbarn, och kommunen uppmanar dessa grupper, samt deras anhöriga, att vara extra uppmärksamma under värmeböljan.

Varningssignaler på att man drabbats av värmen är förhöjd kroppstemperatur, puls eller andningsfrekvens, samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist, och kommunen uppmanar de som lider av något av dessa symptom att söka hjälp för sina besvär.

I meddelandet finns även en rad tips på hur man ska klara sig i värmen. Det handlar om att hålla koll på inomhustemperaturen, att inte vänta på att man blir törstig innan man dricker och att ha gardiner och markiser för att skapa en sval miljö omkring sig. Dessutom uppmanas Uppsalaborna att ta kallduschar, undvika all fysisk ansträngning och förvara sina mediciner i svalare temperaturer än 25 grader.

Varningen från SMHI är ett så kallad Meddelande om höga temperaturer, vilket är den lägsta graden av varning som institutet går ut med. Den går de ut med om maxtemperaturen väntas ligga på minst 26 grader tre dagar i rad.

Enligt SMHI:s prognos kommer värmeböljan hålla i sig till fredag den 20 juli.