UNT har flera gånger rapporterat om de omfattande tvisterna mellan kommunen och Uppsalaföretaget Markona.
LÄS MER: Markona anklagas för fakturatrixande
Till exempel krävde kommunen i fjol Markona på viten, en straffavgift, på 7 000 kronor i veckan, efter oenigheter kring arbeten vid en förskola. Enligt kommunen var det troligen första gången man utfärdat viten i den här typen av sammanhang.
Kommunen har även anklagat Markona för uppblåsta fakturor på 770 000 kronor.
Vidare har kommunen uteslutit Markona från en upphandling av asfaltstjänster värd cirka 80 miljoner kronor. Företaget påstods då ha lämnat falska uppgifter i sitt anbud. Markona hade rankats som etta i asfaltsupphandlingen och skulle ha antagits som leverantör om inte de ifrågasatta uppgifterna hade uppkommit.
Markona har i flera fall hävdat att kommunen gjort felbedömningar och bland annat krävt ett skadestånd på 2,9 miljoner.
De båda parterna lägger nu diskussionerna bakom sig genom ett förlikningsavtal som innebär att kommunen betalar 7 miljoner kronor till Markona.
Uppgörelsen omfattar ett helt paket av tvister varav den beloppsmässigt största gäller arbeten i Kungsängen. I det fallet hade Markona krävt 32 miljoner, men kommunen bantade fordringen till 6 miljoner.
Kommunens gatu- och parkchef Michael Eriksson är nöjd. Han uppger att det belopp kommunen betalar gäller arbeten som utförts av Markona.
– Det blev en bra förlikning. Vi har inte behövt backa på våra krav, säger han.
”Det finns inga utestående frågetecken mellan parterna”, kommenterar Markonas vd Maria Andersson i ett mejl.
De oenigheter som avslutas sträcker sig tillbaka till 2014. Enligt Michael Eriksson har kommunen inte tvister i motsvarande mängd med något annat företag.
Under konflikten har kommunen hävt ramavtal med Markona och samarbetet med företaget upphör tills vidare.
Även i Enköping har företaget mött svårigheter. 2018 uteslöts Markona från en upphandling av Enköpings kommun till följd av företagets svaga ekonomi. Enligt Markona var dock ekonomin god.
Kreditupplysningsföretaget Syna placerar i nuläget Markona i den högsta riskklassen på en femgradig skala. Risken för konkurs anges till 16 procent och bedöms som ökande.
Enligt Syna har företaget registrerats för flera betalningskrav enbart under innevarande vecka.
Markonas vd har tidigare uppgett att betalningsfördröjningar uppkommit till följd av att en tidigare anställd förskingrat miljonbelopp. Den utpekade personen säger att anklagelserna är grundlösa och har gjort en polisanmälan för förtal.