Kommunen erkänner kass planering

Inte ens hälften har flyttat in i nya stadsdelen Lindbacken – ändå är det redan brist på förskoleplatser. Ebbot Hellerstedt är en av dem som inte får plats. Uppsala kommun erkänner att man inte hängt med och lovar rejäl bättring.

Krångligare vardag. Ebbot Hellerstedt får ingen förskoleplats här i Lindbacken, eftersom Uppsala kommun inte planerat förskolor i tid. ”Med tanke på hur mycket Uppsala växer undrar man ju hur kommunen tänker vad gäller logistiken för barnfamiljer. Det blir många familjer som tvingas åka bil kors och tvärs” säger Tobias Hellerstedt. Till vänster Linn Hellerstedt.

Krångligare vardag. Ebbot Hellerstedt får ingen förskoleplats här i Lindbacken, eftersom Uppsala kommun inte planerat förskolor i tid. ”Med tanke på hur mycket Uppsala växer undrar man ju hur kommunen tänker vad gäller logistiken för barnfamiljer. Det blir många familjer som tvingas åka bil kors och tvärs” säger Tobias Hellerstedt. Till vänster Linn Hellerstedt.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-05-07 07:02

Ettårige Ebbot Hellerstedt ska börja förskolan till hösten. Men det blir inte nära hemmet här i Lindbacken. Han har fått plats i Årsta 6 kilometer härifrån, eftersom det är fullt i Lindbackens två förskolor.

– Om Ebbot inte får plats nu i höst undrar vi om han någonsin kommer att få det. De närmaste åren kommer ju massor av nya familjer att flytta hit, och eftersom Ebbot inte har storasyskon kan han inte få syskonförtur, säger Ebbots mamma Linn Hellerstedt.

I dagsläget är Ebbot ett av närmare 20 barn som inte fått en plats i Lindbacken. Den siffran lär dock skjuta i höjden i takt med att fler villor och radhus blir inflyttningsklara. Totalt ska 900 bostäder byggas fram till år 2020 i denna framväxande stadsdel fem kilometer öster om Gränby centrum. I dag står 400 bostäder klara. Varje år kommer 100 nya upp.

En av Lindbackens förskolor ligger bara ett par stenkast från familjen Hellerstedts villa. Nu kommer de att behöva köpa ytterligare en bil redan i höst för att klara hämtningar och lämningar.

– Vi trivs fantastiskt bra här, men förskolesituationen ställer till det. Med tanke på hur mycket Uppsala växer undrar man ju hur kommunen tänker vad gäller logistiken för barnfamiljer. Det blir många familjer som tvingas åka bil kors och tvärs, säger Tobias Hellerstedt.

Uppsala kommun ska se till att det finns tillräckligt med plats i skolor och förskolor i området. Det står i exploateringsavtalet mellan kommunen och byggherren Lindbacken fastigheter, som är huvudansvarig för hela utbyggnaden.

Den första förskolan som öppnade i januari 2014 var dock en privat förskola som byggherren ordnade eftersom man ville få fram förskoleplatser snabbare än vad kommunen tänkt. I februari i år öppnade kommunen till slut en modulförskola med 144 platser. Men dessa två förskolor räcker alltså inte till.

På Uppsala kommun beklagar man att kommunen inte hängt med i svängarna och att det ställer till det för familjer.

– Vi hamnade ohjälpligt efter i Lindbacken, men vi kämpar med att komma ikapp, säger Kristian Stjerndorff som är projektledare för Uppsala kommuns strategiska lokalförsörjning.

Uppsala kommun försöker nu tillsammans med byggherren ordna så att en ny förskola – privat eller kommunal – ska kunna öppna någon gång under hösten 2017. Och till hösten 2018 är det spikat att en kommunal förskola öppnar.

– Utöver dessa två behövs förmodligen ännu en förskola, vi tittar på det.

Kommer alla barn i det framtida Lindbacken att få plats sedan?

– Ja, om alla planerna går i lås så.

Ni har ju vetat länge att det ska byggas i Lindbacken, vad har gått fel i planeringen?

– Främst har många fler barnfamiljer än vi trott flyttat in. Och det kan man ju tycka att vi borde förstått, men det är extremt mycket barn där, fler än i något nybyggnationsområde vi sett. Området har också blivit större än vad som först var tänkt.

Men framöver kommer Uppsala kommun att ha betydligt bättre framförhållning när nya områden byggs, enligt Kristian Stjerndorff. De närmaste åren handlar det om exempelvis Rosendal, Gunsta och nya etapper i Industristaden.

– Hittills har vi nästan alltid legat efter i nybyggnationer. Vi måste anpassa oss. Förskolor ska finnas på plats när bostäderna står klara.

Förskolefrågan diskuteras en hel del i den facebookgrupp som Lindbackenborna skapat. Att förskolan ligger nära där man bor har ju många fördelar för en familj, säger Linn Hellerstedt.

– Att barnen får kompisar i området, att föräldrarna lär känna varandra här och inte minst att man slipper skjutsa med bil långa sträckor.

Fakta 700 nya förskoleplatser ska till

I dag finns 7 884 förskoleplatser i Uppsala kommun. De närmaste fem åren behövs 700 nya förskoleplatser eftersom Uppsala växer. Flera nya förskolor ska byggas och några befintliga ska bli större. Dessutom ska ett antal modulförskolor bytas ut mot permanenta förskolor.

I centrala staden, Lindbacken och Gränby finns fler barn än förskoleplatser. I bland annat Valsätra, Gottsunda och Ulleråker finns fler förskoleplatser än barn.

För att bättre möta framtida behov ska kommunen satsa mer på att lägga förskola och grundskola i samma byggnad, för att kunna utnyttja lokaler mer flexibelt efter hur många barn det är i olika årskullar. Modulförskolor vill man undvika att sätta upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!