Knutbyrättegången lockar många

Rättegången om Knutbydramat inleddes klockan 9 i morse i Uppsala tingsrätt. Redan strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen var det fullt av journalister och allmänhet utanför och inne i Uppsala tingsrätt. En av många åhörare är Knutbypastorn Kim Vincent, som ska rapportera till församlingen.

Uppsala2004-05-18 00:00
Pensionären Bruno Larsson från Uppsala var på plats i kön redan vid halv sju-tiden. Då var han nummer åtta i kön till allmänhetens platser.
— Jag är nyfiken på att se hur de ser ut och har följt fallet ganska noga i medierna tidigare. Det verkar så tokigt det som hänt, sade Larsson till TT.
Han befarade att det kunde bli svårt att följa med det som hände i rättssalen och var osäker på hur många dagar han skulle följa rättegången.
Den misstänkta barnflickans föräldrar anlände till rätten tio minuter före rättegångens start klockan nio. De satte sig litet avsides för att undgå massmedieuppbådet.
Bland åhörarna finns också många vänner till den skottskadade 30-åringen, som ska höras senare under dagen.

Alla medier ska få plats
De privatpersoner som vill följa förhandlingarna får konkurrera om 68 sittplatser. 28 av dem finns i sessionssal 1 där förhandlingen hålls, övriga i förhandlingssal 4 där man kan se bilder och höra ljudet från förhandlingen.
Övriga åhörarplatser har reserverats för de tidningar och etermediaföretag som i förväg aviserat att de tänker rapportera om rättegången.
— En utgångspunkt har varit att alla dessa medier ska få varsin plats, berättar tingsrättens vaktmästare Nazario Medina.
Han har i samråd med målets huvuddomare lagman Erik Lempert lagt ett pussel där man placerar ut mediaföretagens representanter på i förväg utmärkta stolar.
Principen endast en plats per medieföretag har dock inte kunnat hållas för de större företag som rapporterar om rättegången på olika sätt.

Rapport till församlingen
En åhörarplats har vikts för Kim Wincent, pastor i pingstförsamlingen. Skälet är att han är föreståndare för församlingen och kan behöva rapportera till församlingsmedlemmar, ungefär som en journalist till sina läsare.
Utanför sessionssal 1 har reserverats ett antal samtalsrum där etermedier också kan följa rättegången genom det ljud som tas upp av domstolens mikrofoner. Från dessa rum kan man inte se vad som händer i sessionsalen.
Massmedias uppladdning inför rättegångsstarten märktes redan på måndagen. Flera tidningsföretag hade då på plats tecknare som studerade lokalerna och förberedde nyhetsgrafik.
Först bland etermedierna blev Sveriges Radios Ekoredaktion, vars tekniker installerade sig i ett av samtalsrummen. Samtalsrummen blir teknisk bas för de återutsändningar av ljud som kommer att göras över Sverige och angränsande länder.

Stränga regler
Tingsrätten har beslutat att kameror inte får tas tas in i de två sessionssalarna, och inte heller mobiltelefoner.
—Det är första gången som tingsrätten påbjuder en sådan sträng regel, berättar Nazario Medina.
En av anledningarna är att det går att fotografera med senaste generationens mobiltefoner.
Det blir dock ingen kroppsvisitation av åhörarna.
Tingsrätten tar inte ansvar för mobiltelefoner som lämnas utanför salarna.
För ensamma journalister som vill följa ordningsregeln men inte vill låta för dem okända personer vakta telefonerna utanför sessionssalen uppstår ett problem.
Alternativet är att de går till tingsrätten utan egna telefoner, men då avhänder de sig möjligheten att få snabb kontakt med hemmaredaktionerna.
Domstolens bedömning på måndagen var att det under rättegången inte föreligger hot mot inblandade i mordmålet som kräver en större insats från polisens sida.
—Vår uppgift blir att upprätthålla allmän ordning. Det arbetet kräver kanske främst insatser i foajén och ute på gatan, sade polisens talesman Christer Nordström. Men vi finns på plats om det händer annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om