Personal och besökare i receptionen blev kraftigt uppskrämda när mannen tog sig över disken och följde efter en av de anställda som försökte sätta sig i säkerhet i ett rum intill. Vid rättegången förklarade mannen att han varit påverkad av amfetamin och morfin och bara hade diffusa minnesbilder av händelsen. Han bad brottsoffren om ursäkt och förklarade att han inte haft för avsikt att skada någon.

En polis som under tumultet befann sig i rummet intill receptionen berättade vid rättegången att hon drog sitt vapen när de civilanställda kollegerna ropade att inkräktaren bar kniv. Enligt polisen såg hon en skymt av mannen och var mycket nära att avlossa vapnet. En annan anställd berättade att hon fick en panikattack under händelsen.

LÄS MER: Polis drog vapen mot inkräktare i polishuset

Mannen hoppade efter en kort stund tillbaka över receptionsdisken och sprang ut genom entrén, där han klev in i en taxibil som anlänt för att hämta en kund. I samma ögonblick ingrep två poliser, bland dem polischefen Jale Poljarevius som tidigare berättat för tidningen att man beordrade ut föraren ur taxibilen, för att undvika en befarad gisslansituation. Även inkräktaren hoppade ur bilen och sprang tillbaka mot entrén med bordskniven i handen. Där övermannades han av poliserna och greps. Efter händelsen har säkerheten förstärkts i entré- och receptionsavdelningen.

LÄS MER: Polischefen avväpnade knivmannen

Nu döms mannen av Uppsala tingsrätt för olaga intrång, hot mot tjänsteman och ofredande av fyra anställda i receptionen. Han fälls samtidigt för inbrott i två frikyrkor i Uppsala, flera butiksstölder, skadegörelse samt innehav av mindre partier narkotika. Straffet blir sex månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd till tre polisanställda.