Knark hittades i vårdbolags lägenhet

Ett vårdbolag i Uppsala fick 90 000 kronor per månad för att ta hand om en ensamkommande 17-åring. Pojken greps med narkotika i en nedgången lägenhet som tillhör vårdbolaget. IVO vidtar inga åtgärder mot bolaget.

Det här Tramadolbeslaget gjorde polisen i Abi Omsorgs lägenhet i Valsätra i februari 2018. Den ensamkommande 17-åring som vårdbolaget hade ansvar för var narkotikapåverkad när han greps i lägenheten.

Det här Tramadolbeslaget gjorde polisen i Abi Omsorgs lägenhet i Valsätra i februari 2018. Den ensamkommande 17-åring som vårdbolaget hade ansvar för var narkotikapåverkad när han greps i lägenheten.

Foto: Polisen

Uppsala2019-04-10 07:00

I februari 2018 slog polisen in dörren till en lägenhet i Valsätra efter tips om cannabislukt i trappuppgången. Lägenheten ägdes av Abi Omsorg AB, ett Uppsalabaserat företag som tar hand om ensamkommande asylsökande ungdomar.

När polisen bröt sig in började personer i bostaden att kasta ut påsar med narkotika genom ett fönster. En polis som deltog i insatsen har beskrivit bostaden så här: ”Lägenheten var i mycket dåligt skick, vägglöss, kulhål efter luftgevärsskott i väggarna. Sopor och skit överallt, så kallad pundarkvart”.

Enligt polisutredningen fanns ”tydliga tecken i vardagsrummet som tydde på ett pågående cannabismissbruk”. I lägenheten hittades 69 gram cannabis och 997 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol, samt verktyg för att väga narkotika.

I bostaden påträffade polisen en 17-årig ensamkommande asylsökande pojke som var påverkad av narkotika.

På uppdrag av Ragunda kommun tog Abi Omsorg hand om pojken mot en ersättning av 90 000 kronor per månad. Under en period av 15 månader betalade kommunen sammanlagt 1,1 miljoner kronor till företaget.

Enligt kontraktet med Ragunda kommun skulle Abi Omsorg placera 17-åringen i ett familjehem. Vårdbolaget skulle ge familjehemmet allt nödvändigt stöd och ett mål för placeringen var att pojken skulle bli drogfri.

Ägaren till Abi Omsorg uppgav i polisförhör att lägenheten fungerade som träningsboende för 17-åringen. Men enligt pojken stämde det inte. Han sa till polisen att det i själva verket var en av hans kompisar som bodde där och att även han själv sov över ibland. ”Vi kunde använda droger där i lägenheten”, uppgav pojken.

Enligt den Uppsalabo som äger Abi Omsorg bodde 17-åringen i lägenheten någon månad efter att kontraktet med Ragunda kommun sagts upp.

– Vår personal besökte lägenheten dagligen utan att se tecken på att pojken hanterade narkotika där. Däremot misstänkte vi att han missbrukade, säger vårdbolagets ägare.

Han uppger att bolaget avslutade uppdraget på grund av att familjehemmet där 17-åringen var placerad inte kunde hantera hans problematik. Pojken fick då bo i lägenheten som en akutlösning.

2018 ändrades reglerna så det blev krav på tillstånd för så kallad konsulentstödd familjevård, vilket Abi Omsorg bedriver. Tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beviljade i oktober i fjol Abi Omsorg tillstånd för verksamhet riktad mot barn.

IVO skriver i sitt beslut att vårdbolaget ”har förutsättningar att bedriva verksamheten med god kvalitet och säkerhet”.

När IVO sa ja till tillståndet kände myndigheten inte till polisutredningen kring 17-åringen och narkotikabeslaget i lägenheten.

Efter att ha tagit del av polisens förundersökning meddelar IVO att man inte kommer att agera utifrån de uppgifter som framkommer där.

”Uppgifterna verkar mestadels röra personer som var placerade i bolagets verksamhet, alltså inte någon företrädare för bolaget”, skriver IVO till tidningen.

Att IVO avstår från att vidta åtgärder motiveras även med att man redan hade gjort en lämplighetsprövning av vårdbolagets företrädare.

2017 redovisade Abi Omsorg en vinst på 4,1 miljoner kronor utifrån en omsättning på 9,5 miljoner. Det innebär en vinstmarginal på 43 procent, vilket är en mycket hög siffra.

En tolkning kan vara att företaget satsat mer på hög vinst än på kvalitetshöjande utgifter. Abi Omsorgs ägare vill inte kommentera vinsten.

17-åringen har åtalats för narkotikainnehav efter fyndet i lägenheten och rättegången ska hållas i maj.

En rad Uppsalabaserade bolag har gjort stora vinster efter att ha tagit hand om ensamkommande asylsökande ungdomar.

Ett exempel gäller ett företag somunder 2015 och 2016 hade intäkter på totalt 105 miljoner varav 42 miljoner blev vinst.

De senaste åren har ersättningarna till vårdbolagen reducerats kraftigt. Marknaden har dessutom minskat betydligt då färre ensamkommande anlänt till Sverige.

2015 rörde det sig om 35 300 ensamkommande. I fjol blev siffran 900 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om