Klartecken för omtvistad bostadsköpare

Hyresnämnden godkänner att sonen till en god man i Uppsala, som anklagats för att ligga bakom försäljningen av en klients lägenhet, får bli medlem i den aktuella bostadsrättsföreningen.

STOCKHOLM 20090316
Köpa bostad. Husnycklar och köpekontrakt.
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10160

STOCKHOLM 20090316 Köpa bostad. Husnycklar och köpekontrakt. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10160

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2015-02-03 16:13

Den gode mannen hade i uppdrag att bevaka och tillvarata rättigheterna för en Uppsalabo i 80-årsåldern, som i höstas sålde sin bostadsrätt i Luthagen. Lägenheten såldes för två miljoner kronor till den gode mannens son, trots att sonen inte hade gett det högsta budet. UNT berättade om fallet på tisdagen.

Den aktuella bostadsrättsföreningen vägrade emellertid att ge sonen medlemskap i föreningen, med hänvisning till att kommunens överförmyndarnämnd underkänt lägenhetsaffären. Utan medlemskap i föreningen kan sonen inte flytta in i bostaden.

På tisdagen föll hyresnämndens avgörande i frågan. Nämnden slår fast att sonen får bli medlem i föreningen. Bostadsrättsföreningens vägran avvisas och är därmed inte giltig. Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att det inte finns några uppgifter som pekar emot att lägenhetsägaren, den 80-årige mannen, haft så kallad "rättslig handlingsförmåga" när köpeavtalet mellan honom och sonen skrev under. Eftersom avtalet även i övriga delar är giltigt ska sonen beviljas medlemskap i föreningen. Enbart det faktum att kommunens överförmyndarnämnd underkänt affären gör inte att köpeavtalet blir ogiltigt, enligt nämnden.

Beslutet var inte enigt. En av de tre ledamöterna anser att sonen inte ska få bli medlem, eftersom överförmyndaren beslutat att underkänna lägenhetsförsäljningen.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten, men det är oklart om bostadsrättsföreningen väljer att överklaga. Föreningens juridiska ombud vill inte lämna några kommentarer i fallet.

Hyresnämnden konstaterar samtidigt att sonen ändå kan bli av med sitt medlemskap, om själva försäljningen hamnar i domstol. I så fall kan, vid en fällande dom, köpet förklaras ogiltigt. Hyresnämnden har för sin del bara tagit ställning till om överförmyndarens beslut gör avtalet ogiltigt – och alltså kommit fram till att så inte är fallet.

Bakgrunden till tvisten är att den gode mannen fick lämna sitt uppdrag, sedan det uppdagats att hennes son fått köpa 80-åringens lägenhet. Enligt kommunens överförmyndarnämnd strider det mot reglerna att sälja en klients bostad till en nära anhörig.

Den 80-årige mannens uppfattning är att lägenhetsförsäljningen gått korrekt till och att den tidigare gode mannen inte misskött sig, enligt vad hans advokat uppgett för UNT. Syftet med försäljningen var att den gode mannens son skulle få köpa bostaden trots att det fanns högre bud, enligt uppgift från mäklaren som ombesörjde affären.

Det här är god man

En god man är en person som utför uppdrag åt någon annan, som själv har svårt att klara uppgifterna. Det kan till exempel handla om att betala räkningar eller ha kontakt med sjukvård och sociala myndigheter.

Tingsrätten utser god man, ofta efter en begäran från kommunens överförmyndare, som har tillsyn över gode män i kommunen.

Beslutet att få en god man är frivilligt, men tingsrätten kan också bestämma att god man ska utses åt exempelvis någon som är för sjuk för att kunna tillfrågas.

Den som utses till god man ska vara "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig".

Källa: Sveriges domstola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!