Fastighetsbolaget Jernhusen begärde våren 2015 att få byta ut entrédörrarna på terminalbyggnaden vid Resecentrum i Uppsala. Enligt bolaget har de senaste årens ökning av resenärer medfört att dagens skjutdörrar öppnas både oftare och under längre tid - med korsdrag och kyla som följd, särskilt vintertid när inomhusvärmen blåser ut genom dörrarna. Istället vill bolaget montera så kallade karuselldörrar som anses förhindra korsdrag och värmeförluster.
En majoritet i kommunens plan- och byggnadsnämnd sade för ett år sedan nej till bygglov för nya dörrar. Enligt nämnden skulle de nya dörrarna förvanska husets arkitektur och bryta mot kraven på varsam hantering av miljön i området.
Jernhusen överklagade till länsstyrelsen som gick på kommunens linje. Enligt myndigheten fanns det goda skäl att inte tillåta dörrbytet. Beslutet kom i somras, men fastighetsbolaget gav sig inte och överklagade till mark- och miljödomstolen, som på tisdagen rev upp de tidigare besluten. Enligt domstolen får dörrbytet en mycket marginell betydelse för huset uttryck och kan "rimligen inte anses utgöra en förvanskning". Domstolen konstaterar att Upplandsmuseet tidigare kommit till en liknande slutsats.
Dessutom påpekar rätten att dörrbytet motiveras av ett angeläget allmänt intresse, nämligen god inomhusmiljö i terminalen. Tidigare bedömningar att dörrbytet skulle försämra tillgängligheten är heller inte korrekt, enligt domstolen, som konstaterar att karuselldörrarna ska kompletteras med två slagdörrar för rullstolsburna och transporter.
Mark- och miljödomstolen ger dessutom byggnadsnämnden och länsstyrelsen en extra näsknäpp. Enligt domstolen tycks båda instanserna ha använt sig av begreppet "estetiskt tilltalande" för sin bedömning av dörrarnas inverkan på byggnaden, trots att just det begreppet avskaffats ur lagtexten eftersom det ansågs subjektivt och svårt att tillämpa.
Domstolens slutsats blir att karuselldörrarna uppfyller lagens krav på funktion samt god form-, färg- och materialverkan. De tidigare besluten rivs upp och Jernhusen får nu bygglov för dörrbytet. Domen kan i sin tur överklagas av kommunen till högsta instans, men där krävs i så fall särskilt prövningstillstånd för att fallet över huvud taget ska tas upp.
Therez Olsson (M), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden, ville ge bygglov för dörrbytet när Jernhusen ansökte hos nämnden. Hon välkomnar tisdagens dom:
– Syftet med bytet till karuselldörrar är att göra byggnaden mer ändamålsenlig eftersom de kan förbättra inomhusklimatet och lösa problematiken med kyla- och värmeförluster i Resecentrum, något som drabbar såväl resenärer som verksamheterna, säger hon.
Dörrtvisten är inte den enda där byggnadsnämnden och Jernhusen hamnat på kollisionskurs. Som UNT nyligen rapporterat har striden om bygglovet för delar av det nybyggda kontorshuset vid Resecentrum nu avancerat till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, som nyligen gav prövningstillstånd för fallet.