Klart för byggstart i Ulleråker

På måndagen gav politikerna i Uppsala klartecken för de första etapperna av utbyggnaden av stadsdelen Ulleråker. Men planerna är försenade.

28 maj 2018 19:22

Tidigare har planeringen utgått från att spaden ska kunna sättas i jorden redan i höst. Nu har det skjutits fram till 2021. Det innebär att de första husen kommer att vara inflyttningsklara under 2023.

– Under 2019 kommer vi att börja bygga vägar, torg och all annan infrastruktur som behövs i området. Vi var lite för optimistiska tidigare och trodde att vi skulle kunna göra flera saker parallellt. Men det går inte. Därför har projektet försenats, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för byggfrågor.

En av anledningarna är risken för att skada Uppsalas grundvatten som finns i åsen under Ulleråker. Kommunen har tvingats göra omfattande utredningar för att trygga grundvattnet och hur en säker utbyggnad i området ska gå till.

På måndagen sade kommunfullmäktige ja till detaljplanerna för utbyggnaden av de första två etapperna som sammantaget omfattar 1400 bostäder. Det är kvarteren Vinghästen och Saga som ligger i centrala Ulleråker.

– Vi börjar med dom för att skapa ett riktigt centrum. Det saknas i dag. Efter det kommer vi att gå vidare med flera etapper, säger Erik Pelling.

Det sägs att vissa byggherrar har hoppat av på grund av den försämrade konjunkturen?

– Det känner jag inte till. Däremot har de senarelagt sina projekt på grund av förseningen. Men det innebär att utbyggnaden av Ulleråker bättre kommer att klaffa med utbyggnaden av Rosendal.

Delar av oppositionen sade ja till utbyggnaden men ville bland annat ha hushöjder på maximalt fem våningar och fler parkeringar för människor med funktionsvariation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa