"Klart de ska få dricka vin"

Pensionärerna på Träffpunkten i Årsta får massivt stöd av Uppsalaborna. Och ledande politiker tänker ändra på beslutet att förbjuda vin på danskvällarna. Det kan till och med bli fler möjligheter för de äldre att dricka alkohol.

I kommentarsfältet på UNT:s Facebooksida är stödet för Eivor Karlssons kamp stort. Många skriver att de är arga och upprörda över beslutet att dra in vinet på pensionärsdansen i Årsta.

I kommentarsfältet på UNT:s Facebooksida är stödet för Eivor Karlssons kamp stort. Många skriver att de är arga och upprörda över beslutet att dra in vinet på pensionärsdansen i Årsta.

Foto:

Uppsala2018-04-12 07:00

På UNT:s Facebooksida har reportaget om 86-åriga Eivor Karlsson i Årsta väckt starka reaktioner. Så här lyder några kommentarer:

"Det är hög tid att myndigheter börjar respektera äldre människor. Inte omyndigförklara dem, skriver en läsare och får medhåll: "Klart att de ska få ta ett glas vin. Skulle någon få för sig att bossa över mig om 20 år skulle jag bli skogstokig". "Man blir ju bara arg och ledsen."

LÄS MER: Pensionärerna nekas vin till dansen

Läsarna hejar på Eivor Karlsson och ställer sig frågande till varför kommunens tjänstemän "förstör för pensionärerna".

Det gör också kommunalrådet Erik Pelling (S), ordförande i Pensionärsrådet.

– Jag tycker inte att vi ska ägna oss åt förmynderi, man ska kunna ta ett glas vin. Om det finns ett byråkratiskt hinder får vi ändra på det.

Han flaggar för att fler av kommunens arrangemang ska kunna ha inslag av alkohol som ett sätt att locka seniorer till sociala verksamheter.

– Man ska till exempel kunna ta en punsch på sista april och en nubbe till sillen på midsommarafton som man alltid gjort. Kommunen vill minska ensamheten bland äldre, det här beslutet motverkar vårt mål.

Äldreförvaltningens verksamhetschef Anki Linder har i UNT försvarat beslutet med att alkohol inte hör hemma på Träffpunkten, eftersom det kolliderar med riktlinjerna att erbjuda hälsobefrämjande aktiviteter.

Nu försvarar också avdelningschefen Marja Hedin beslutet.

– Jag upptäckte att vi inte har tillstånd att servera vin eftersom det här är en öppen verksamhet och stoppade därför försäljningen. Nu utreder vi vad som gäller eftersom vi vill göra rätt, säger hon.

Monica Östman (S) ordförande i äldrenämnden, ska nu undersöka vilka riktlinjer beslutet grundas på och rätta till det som gått snett. Frågan tas upp på äldrenämndens arbetsutskott om två veckor.

Hon anser att det "inte finns anledning att förbjuda alkohol" på Träffpunktens danskvällar förutsatt att alla papper är i ordning.

Vinet togs bort då det inte ansågs ingå i en hälsobefrämjande verksamhet. Kommentar?

– Ja, vad säger man? Därom tvistar de lärde.

Bland ledamöterna i Uppsala pensionärers samarbetsråd, UPS, och kommunens pensionärsråd har beslutet blivit en riktig snackis. En av ledamöterna är Lars O Ericsson, före detta kommunalråd med äldreomsorgsansvar, numera pensionär.

– Jag har fått en mängd upprörda kommentarer kring detta korkade beslut, senast när jag åt seniorlunch på Fyrishov. Detta är en skandal och diskriminering av äldre som varit myndiga i minst 50 år, säger Lars O Ericsson.

Fakta

Du behöver inte serveringstillstånd om dessa tre punkter uppfylls;

•Om serveringen avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer.

•Om det sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna,

•Om det äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller annan dryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!