Kate Bush lockade dansare till Kungshögarna

Ett drygt hundratal personer kom till Gamla Uppsala på lördagseftermiddagen för att dansa till Kate Bush's låt Wuthering Heights. Lika många var där som publik.

15 juli 2017 18:23

– Är det här en typiskt svensk dans? Undrade en turist försynt på lite bruten engelska. Han fick förklarat för sig att det var en dans för att hedra Kate Bush och drog sig synbarligen nöjd tillbaka för att se på den fortsatta dansen.

Årets samling var den andra i Gamla Uppsala, men ursprunget till evenemanget var i Brighton för fyra år sedan då teatergruppen Shambush dansade, filmade och lade ut filmen på internet. Efter det har människor samlats på ett antal platser i olika länder för att samma dag dansa som Kate Bush gjorde på videon till låten Wuthering Heights. Klädkod à la Bush gäller för de dansande, röd klänning, svart skärp, röd blomma i håret, rött nagellack och rött läppstift.

Karolina Larsson och Linn Liljemo tog initiativ till årets dans genom en facebook-grupp som raskt samlade drygt 500 intresserade och knappt 130 som anmälde att de skulle komma. Vädret var på arrangörers och dansares sida med sol och värme. Många passade på att titta in på Gamla Uppsala museum som för dagen bjöd på fri entré, äta picknick i parken utanför och övningsdansa.

Passande kläder fanns att låna, och arrangörerna hade fullt upp med att låna ut kläder, rigga musikanläggning och filmkamera och sedan låta alla repetera hela dansen tillsammans flera gånger.

Klockan 15.30 var det så dags för dansen som alla väntat på. Till den suggestiva musiken vajade, hukade, sträckte och virvlade små och stora, mest kvinnor men också några män, men alla klädda i nyanser av rött på gräsmattan invid museet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!