Ägaren, som skulle övervaka en fölning, hade kameror uppsatta i stallet och mannens handling fångades på film. Länsstyrelsens chefsveterinär Elisabeth Schöning kan inte minnas något liknande fall. Hon säger däremot att det varje år när sommaren närmar sig dyker upp fall där det är oklart vad som egentligen har hänt.

LÄS MER: Misstänks ha förgripit sig på häst

– Det rör sig om djur som har skärskador, men det är ofta svårt att säga om någon har skadat dem eller om djuren har gjort sig illa på något i hagen, säger Elisabeth Schöning.

– Men i det här fallet råder det ju inga tvivel, säger hon angående händelsen som fångats på bild av en övervakningskamera.

Händelsen är ett polisärende – men om personen döms för djurplågeri kan denne beläggas med djurförbud av Länsstyrelsen.

– Djurägaren har i det här fallet varit föredömlig med kameraövervakning. Sen kan man även berätta att stallet kameraövervakas genom att sätta upp skyltar. Det kan avskräcka många, säger Elisabeth Schöning.

Hon säger dock att man måste ta reda på vilka regler som gäller innan man placerar ut kameror.

Dessutom betonar hon att det kan vara svårt att ha koll på djuren när betessäsongen börjar och djuren är ute hela dygnet. Men hon har ett tips:

– Se till att ordna samverkan mellan flera djurägare så att det ofta rör sig människor i och kring hagarna. Och ha en tät tillsyn.