Bygget av Juvelen har pågått sedan 2016 och nu börjar slutet nalkas. Det triangulära huset har fått sin specialfärg i guld med metallisk lyster och de ljusinstallationer som ska bilda lysande kors på husets fasader kvällstid är på plats. De ska testas den första november under festivalen Allt ljus på Uppsala.
– De första hyresgästerna kommer att flytta in i maj nästa år. Det blir en ny kravcertifierad restaurang på plan två som heter Vezzo, berättar Marie Strand som är byggherre hos Skanska som bygger och äger huset.
Hantverkarna är redan i full gång med restaurangbygget. Stommarna till två långa bardiska är klara och en del av det öppna köket är redan kaklat. På en vägg håller hantverkare på att sätta upp ett rasterliknande metallgaller i guld som ska sträcka sig upp över taket på hela plan två.
De två nedre planen i Juvelen kommer att inrymma lokaler som delvis ska vara öppna för allmänheten.
– Här finns flera lokaler där vi tänker oss att exempelvis affärer eller kaféer kommer att kunna flytta in, säger Marie Strand.
Skanska ansvarar bara för själva husbygget. Marken utanför ägs av Uppsala kommun och jobbet med att bygga torg, trottoarer, trappor och planteringar är i full gång. Tanken är att Juvelen ska bli en naturlig del av stationsområdet och skapa liv i dess södra delar som hittills har varit ganska öde.
– Perrongerna kommer att ligga i samma plan som Juvelen så man kommer att kunna ta en kaffe här och gå direkt till tåget. Vi planerar att sätta upp informationstavlor som visar avgång och ankomst för tågtrafiken, säger Marie Strand.
Totalt blir huset 7,5 våningar högt. Fem av våningarna är vikta för kontor. Här pågår inredningsarbetet för fullt. Grundjobbet med golven är klara och väggarna är målade. Husets hissar är i gång och transporterar personal och material upp och ner. Det känns både udda och lite häftigt att blicka ut över stan genom de stora trekantiga fönstren som sträcker sig ända ner till golvet.
Kim Eriksson från Uppsala som montera akustikplattor i Juvelen sedan i april tycker det är ett roligt bygge att jobba i.
– Det är mycket speciellt, inte som ett vanligt fyrkantigt hus med normala vita väggar, säger han.
Vissa av kontorsvåningarna kommer hyras av en enskild hyresgäst. Andra kan flera företag dela på. Den översta våningen har jättehögt i tak och ett stort loft.
– Här kommer vi att bygga en bred arenatrappa ner. Den ska fungera både som vanlig trappa och som sittplats vid stormöten. Vi tänker oss att man också ska kunna sitta och jobba i den, säger Marie Strand.
I de ursprungliga planerna skulle hela huset glittra som en juvel, varför blev det inte så?
– Det byggde på att huset skulle kläs med guldfärgade metallskivor. Vi hade en lång diskussion under bygglovsprocessen om husets fasad. Den slutade med att vi valde en fasad av betong som målas i metallglänsande färg. Det är bättre ur energisynpunkt.
Huset ska ha den högsta hållbarhetsklassningen enligt den så kallade LEED-certifieringen. En stor del av Juvelens energi kommer från solceller på taket. Resterande el ska köpas från nybyggda anläggningar för att driva på utbyggnaden av förnyelsebar el. Ett egenpatenterat kylsystem, Deep Green Cooling, används för att få ett bra klimat i lokalerna. Allt byggmaterial har valts så att spill kan återvinnas.
Huset kommer också att ha ett rum för 70 cyklar.
– I anslutning till det bygger vi omklädningsrum med duschar så att de som bor en bit från stan kan ta cykeln och duscha av sig innan jobbet om de blir svettiga, säger Maria Strand.
Tanken är att Skanska ska sälja fastigheten när den är färdig.