Julivädret bjöd på få överraskningar

Förra årets juli månad var både extremt varm och torr i Uppsala. Årets juli låg i stället nästan exakt på det normala – både i temperatur och nederbörd.

12 augusti 2019 10:00

Med en medeltemperatur på 16,8 grader, placerade sig juli månad inom det normala för månaden vilket brukara vara 16,4 grader.

– Jämfört med förra årets extrema väder, var detta en väldigt normal juli, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

I år var juni betydligt varmare än juli. I juni låg medeltemperaturen på 17,8 grader, vilket är 2,5 grader varmare än normalt.

– Det var också något torrare i juni. Det brukar vara tvärtom, där juli är varmare och juni kallare, säger Sverker Hellström.

Första halvan av juli bjöd på förhållandevis låga temperaturer. Det var framför allt nätterna som var kylslagna – den kallaste natten var den 12:e juli då temperaturen föll till 6,6 grader.

– I början av juli hade vi många nätter med nattliga temperaturer under 10 grader, vilket är rätt kallt för årstiden, säger Sverker Hellström.

Det varma vädret kom inte till Uppland förrän under andra halvan av månaden.

– Från den 17:e juli och framåt blev det ett mer högtrycksbetonat väder. Vi hade cirka två veckor med högsommarväder, där dagstemperaturerna steg över 25 grader, säger Sverker Hellström.

Mellan den 25:e och 28:e juli uppmättes temperaturer över 30 grader i Uppsala. Värmen blev dock kortvarig, och precis innan juli månad tog slut sjönk temperaturerna drastiskt och hamnade åter på nivåerna för början av månaden.

Nederbörden landade på ungefär 80 procent av det normala. Sett till hela månaden var nederbörden ojämnt fördelad.

– Det var inte kruttorrt på något sätt, men det var något torrare än vanligt. Det mesta av nederbörden föll i början och i slutet nästan inget, säger Sverker Hellström.

Det föll totalt 62,5 mm nederbörd under juli månad. Den nederbördsrikaste dagen var den 15:e juli då mätarna visade på 20,7 mm regn, nästan en tredjedel av den totala nederbörden i juli.

Inga tropiska nätter uppmättes i Uppland i juli, alltså att temperaturen håller sig över 20 grader under hela dygnet. Sverker Hellström menar att Uppland normalt inte är kända för några tropiska nätter:

– Det kan hända ibland att kustområdena eller stadskärnorna får tropiska nätter, men i år uppmätte vi inga minsta temperaturer på över 20 grader.

Jämfört med hela landet var Uppland ett av de kyligare områdena i juli.

– Västra Sverige hade betydligt högre temperaturer, både i jämförelse med det normala och i absoluta temperaturer, säger Sverker Hellström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hallerby