Johannes och Ellen är världsbäst på hambo

Ett ungt Björklingepar är bäst i världen på hambo. Johannes och Ellen Engblom Leffler tog hem förstaplatsen när Hälsingehambon gick av stapeln i helgen.

17 juli 2019 15:30

Johannes och Ellen Engblom Leffler träffades på Linköpings folkmusikfestival 2009. Redan året efter deltog de för första gången i Hälsingehambon, en tävling som brukar benämnas som världsmästerskapet i hambo. Och i lördags stod de för första gången ensamma överst på prispallen.

– Förra året delade vi förstaplatsen med ett annat par, så det var väldigt roligt att få vinna själva, säger Johannes Engblom Leffler.

Hambo dansas parvis i tre fjärdedelstakt och har troligen sitt ursprung i folkdansen polska. Hälsingehambon har anordnats i trakterna kring Bollnäs och Ljusdal sedan 1966 och tävlingen inleds med ”etapper” där alla tävlande deltar, för att sedan övergå i semifinaler och final.

– Finalerna dansas på Järvsö dansbana, där det är plant och fint. Men etapperna sker på olika underlag, vilket kan vara knepigt. När man dansar på en kuperad äng eller lutande gräsmatta sätts ens förmåga på prov, berättar Johannes Engblom Leffler.

Han och Ellen Engblom Leffler är medlemmar i uppländska Tensta folkdanslag och har båda dansat folkdans sedan de var små. Johannes Engblom Leffler kommer ursprungligen från just Hälsingland, som enligt honom har en stark folkmusiktradition. Utöver att dansa folkdans spelar han också fiol i Tensta folkmusiklag och lyfter gärna fram den starka gemenskap som finns i musiken och dansen:

– Sammanhållningen är verkligen bra. Vi har danslaget och deras engagemang mycket att tacka för att det har gått så bra för oss.

Utöver förstaplatsen kammade Tensta folkdanslag även hem andra-, tredje- och fjärdeplatsen under lördagens Hälsingehambo.

LÄS MER: Storslam för danslag i VM

LÄS MER: 50-årsjubilerar i Hälsingehambon

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa