Jan Emanuel polisanmäls av Ivo

Företagaren Jan Emanuel Johansson har polisanmälts av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bakgrunden är att ett boende för ensamkommande flyktingbarn på Gotland saknar tillstånd.

29 maj 1916 19:29

Det är Gotlands Allehanda (GA) som rapporterar om polisanmälan i fredagens tidning. Enligt GA har Ivo polisanmält hela styrelsen för företaget Gotland integration och elevhem AB, där Jan Emanuel Johansson ingår.

– Ivo har antagit en policy att göra polisanmälningar gällande all olaglig verksamhet. De har inte de tillstånd som krävs, det är det som är problemet, säger Jenni Ralph på Ivo till tidningen.

Förre S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson har förekommit i liknande fall i Uppland som företrädare för Hoppetgruppen AB. I fjol startade Hoppetgruppen elevhem för ensamkommande i Gästis i Östervåla. I november tvingades hemmet stänga sedan Ivo slagit fast att verksamheten saknade korrekta tillstånd.

I december i fjol brann Hoppetgruppens HVB-hem Hoppet Kil i Börje utanför Uppsala ned till grunden. Branden föregicks av flera polisanmälda händelser vid hemmet och det närliggande hemmet Hoppet Fågelbo. Grannar till hemmen har kritiserat ledningen för bristande kompetens bland personalen på dessa hem.

Jan Emanuel Johansson uppger för GA att han via Hoppetgruppen har svarat med att JO-anmäla Ivo, som enligt Johansson har överskridit sina befogenheter som tillsynsmyndighet.

I mars i år rapporterade UNT att Jan Emanuel Johansson polisanmälts för olovlig skogsavverkning vid kursgården Rösjön. Det var Sollentuna kommun som gjorde anmälan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner