Jakten på den perfekta frappén

Iskaffedrinken frappé förknippas av många med semester i Grekland. Det går att svalka sig med frappé även i Uppsalas sommarvärme, men den som är ute efter det grekiska originalet gör bäst i att göra frappén själv.

Wayne’s

21 juli 2015 11:11

Ungefär samtidigt som stans kaféer ställer fram sina utemöbler börjar de marknadsföra iskaffe i olika former. Ibland benämns det rätt och slätt iskaffe eller islatte, medan man på en del ställen kan köpa frappé. Drycken kommer från Grekland och har sannolikt spritts via turismen.

I Uppsala krävdes det en lång och svettig runda på stan för att samla ihop drycken frappé från sex kaféer och en matbutik. När UNT: s testpanel sedan fick blindtesta dem var alla ense om att Uppsalas frappé knappast kan kallas grekisk.

Stella Papasotiriou är född och uppvuxen i Grekland men har bott i Uppsala sedan 2003. Till frappétestet i UNT:s butik har hon tagit med sin mamma och syster som är på besök från Aten. Deltagaren Leif Eriksson har en grekisk mamma men kände inte till att frappé kommer från Grekland. Enligt Stella Papasotiriou tillreder greker frappé av pulverkaffet Nescafé, kallt vatten, is och eventuellt mjölk och socker.

– Men bara lite mjölk, frappé är ingen mjölkdrink.

Den frappé som serveras på svenska kaféer innehåller dock ofta ingredienser som glass, grädde och choklad. Kanske hänger det ihop med att en enkel kopp bryggkaffe nästan har blivit en raritet i den moderna fikakulturen?

– Många kaféer tänker nog att det krävs något extra för att frappén ska kunna konkurrera med det övriga kaffeutbudet, säger Bodil Brutemark som också är med i testpanelen.

Stella Papasotirious mamma Giouli Chatzinikolaou och syster Vicky Nanolopoulou tycker inte att någon av frappésorterna i testet kan definieras som riktig frappé. Vilket i och för sig inte behöver vara negativt.

– En del av dem var goda, men har fel sorts kaffe. I Grekland använder man alltid Nescafé, säger Giouli Chatzinikolaou.

Starbucks frappé som är köpt i burk på Ica smakar enligt flera testdeltagare som en något mindre söt variant av chokladmjölken Pucko. Ingenting man vill ha på en varm grekisk strand, tycker Tony Karlsson.

– Du kan ju fråga något på grekiska och se om den svarar, skämtar han med Stella Papasotiriou.

Svensk frappé tycks inte vara något man dricker för att stilla sitt koffeinbegär. Kaffesmaken sägs i många fall vara obefintlig. Panelens omdömen är överlag ljumma. Ingen av frappésorterna får toppbetyg och ”för söt” är en återkommande kommentar. På botten med tre poäng av 30 möjliga hamnar frappén från Wayne´s.

– Jag kan varken dricka upp eller betygsätta den, säger Leif Eriksson som har skrivit ”USCH!” i formuläret.

Bodil Brutemark menar att hon skulle lämna tillbaka drinken om hon råkat köpa den.

– Den smakar sockerlag.

Klar vinnare blir Landings, vars frappé har god kaffesmak och är läskande enligt testpanelen. Speciellt lik sin grekiska förlaga vill dock ingen kalla den.

– Det är espresso, alltså inte frappé. Däremot är den god, säger Giouli Chatzinikolaou.

Framväxten av kafékedjor som Starbucks har lett till att traditionell frappé har blivit mindre vanlig även i ursprungslandet Grekland, menar Anders Norén, medie- och kommunikationsstuderande kaffekonnässör som driver sajten kaffeguiden.se.

– Bilden av hur en kaffedrink ska vara har förändrats även där.

Nu är frappé för all del inte någon relik från Platons dagar. Anders Norén berättar att drinken uppfanns av en anställd vid Nestlé (företaget bakom snabbkaffet Nescafé) på handelsmässan i Thessaloniki 1957. En av produkterna på mässan var en chokladdryck riktad till barn som blandades med mjölk i en shaker. När Nestlérepresentanten Dimitris Vakondios skulle ta kafferast insåg han att han inte hade tillgång till varmt vatten, så han lånade en shaker och blandade snabbkaffe med kallt vatten och iskuber.

– Den nya kaffedrinken spreds snabbt i Grekland.

I länder med kallt klimat, som Sverige, har det tagit längst tid för frappé att få fotfäste. På senare år har intresset för kaffe växt snabbt och fler vill prova ovanliga kaffedrinkar, menar Anders Norén.

– Jag tror dock att det ska till varmare somrar än den här för att frappé ska bli lika folkkärt som caffè latte och cappuccino.

Själv föredrar han sitt kaffe varmt och starkt. Någon gång ibland på stranden känns det rätt med iskaffe, men då helst en italiensk variant med espresso.

– Jag har väldigt svårt för snabbkaffe överlag. Smakskillnaden är inte lika märkbar som när man dricker kaffe svart, men den finns där, säger Anders Norén.

UNT:s testpanel fick prova sju varianter av drycken.

Följ vår jakt och se vilken frappé som vann blindtestet!


”För söt”
Espresso House
Betyg: 18

Kommentarer: ”Aningen för söt. ”Mer som cappuccinomilkshake”. ”Inte grekiskt”. ”Inte så starkt.” ”Ganska bra kaffesmak efter ett tag men i början smakar det nästan bara milkshake.”

Pris: Från 41 kronor.

”Horribel blandning”
Starbucks på burk, från Ica City
Betyg: 5

Kommentarer: ”Det är choklad. Men god!” ”Liknar Pucko.” ”Rinnig, ingen kaffesmak.” ”Horribel blandning av choklad och kaffe, slöseri på både chokladen och kaffet”. ”Väldigt märklig eftersmak.”

Pris: 22 kronor.

”Läskande”
Landings
Betyg: 22

Kommentarer: ”Inte frappé men gott.” ”God kaffesmak, espressostyrka.” ”Närmar sig grekiskt.” ”Lättdrucken och läskande.” ”Lite söt men balanserat mot kaffesmaken.” ”Sötman är det enda som hindrar en femma”. ”Fint skum, gräddig.” ”Skulle kunna vara grekisk om det varit Nescafé.”

Pris: 35 kronor.

 WAYNE´S
”Odrickbart”
Betyg: 3

Kommentarer: ”Det här är inte kaffe, odrickbart.” ”Skulle lämna tillbaka den.” ”På tok för söt, bara socker och mjölk? Har de glömt kaffet?” ”Inte under några omständigheter prisvärd.” ”Efterrätt.” ”Äcklig. Enorm sötma.”

Pris: 39 kronor.

”Bra balans”
Coffeehouse by George
Betyg: 16

Kommentarer: ”Bra kaffesmak, tydligt inslag av choklad och vispad grädde.” ”Kaffesmaken är överhängande och tar bort en del av det söta från chokladen.”

"Bra balans mellan kaffe, choklad och grädde.” ”Värd högre betyg om man är ute efter chokladsmaken.” ”Söt, men inte extremt.” ”Inte kaffe utan choklad, men gott!”

Pris: 39 kronor.

”Smakar nästan bara kolasås”
Burger King
Betyg: 11

Kommentarer: ”Svag kaffesmak, mer kolasås.” ”Smakar nästan bara kolasås.” ”Alldeles för söt. Smakar inte kaffe.” ”Snarare kolamilkshake, ingen kaffesmak. Men god.” ”Smakar som en god milkshake.”

Pris: Från 25 kronor.

”God i små klunkar”
McDonald’s
Betyg: 14

Kommentarer: ”God i små klunkar om man är ute efter choklad.” ”Pluspoäng för den krossade isen.” ”Knappast grekisk.” ”Kaffesmak drunknar i chokladsmak."

”Mest en milkshake men tack och lov mindre söt.” ”Nästan lite för mycket krossad is.” ”Inte den sötaste men för söt.” ”God chokladsmak, för mycket socker.”

Pris: Från 24 kronor.

<p>Recept Grekisk frapp&eacute;</p>

1 glas

Lägg 2 tsk Nescafé i ett högt glas. Tillsätt drygt 0,5 dl kallt vatten. Sedan några isbitar. Kör i shaker. Tillsätt mer vatten så att glaset blir fullt. Lägg till socker, mjölk och is efter behag.

Fotnot: Namnet frappé kommer från franskan och betyder ”skakad”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sigrid Asker