"Jag sysslar inte med känslor"

Videoklippet där Uppsalabon Hans Rosling rättar en dansk tv-journalist har blivit en viral succé på internet. Det har fått många att önska en debatt mellan Hans Rosling och Jimmie Åkesson. Själv avfärdar han alla sådana tankar.

DR 3 september 2015. Hans Rosling rättar en dansk tv-journalist i tv-programmet Deadline.

DR 3 september 2015. Hans Rosling rättar en dansk tv-journalist i tv-programmet Deadline.

Foto:

Uppsala2015-09-12 07:30

– Det kommer inte på fråga. Problemet är att så många ser världen som något man ska ha åsikter om, eller så ska man ha känslor eller ideologi. Det är nästan som om det inte finns plats för undervisning. Och så uppfattar man det som en debatt. Men det är ju ingen debatt. Jag är ju lärare som talar om hur det är, säger han.

När jag frågar hur han känner inför att så många för fram honom som en förgrundsfigur blir han nästan arg.

– Vad jag känner har inte med det här att göra. Känner, det gör jag i sovrummet och ingen annanstans. Jag sysslar inte med känslor, jag sysslar med fakta.

– Jag tror att många saknar något i sin fortbildning och i media. Jag försöker undervisa om hur det är så att debatten blir bättre. Politiker i alla partier har kunskapsluckor, säger Hans Rosling.

Hans Rosling är pensionerad professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, där han fortfarande är verksam. Vid sidan av det har han via stiftelsen Gapminder en mission att förklara hur världen ser ut.

På internet finns nu flera filmer där Hans Rosling med hjälp av äpplen och legoklossar berättar om flyktingsituationen. De filmerna har blivit virala succéer och sprids flitigt i sociala medier.

– Det här är bara en liten avstickare i min verksamhet. Nu ska jag göra en webbaserad kurs om global hälsa för Karolinska institutet. Det är det långsiktiga arbetet.

Han berättar att av de totalt åtta miljonerna syriska flyktingarna är det bara en liten del, runt 300 000 som lyckats ta sig till Europa. Och skälet till att de tvingas till farliga resor i skrangliga båtar över Medelhavet är att länderna i EU med alla medel försöker hindra flyktingarna att komma hit. De som hjälper flyktingarna att resa hit får sina båtar konfiskerade och sänkta när de kommer fram. Därför går det inte att använda annat än billiga engångsbåtar.

– Man har byggt upp en föreställningsvärld som gör att majoriteten av världens befolkning inte begriper vad det är som gör att flyktingarna reser på det här sättet. Det måste förklaras, säger Hans Rosling, och börjar berätta hur det går till.

– Det går regelbundna flyg direkt till Arlanda från Antalya i Turkiet, där alla flyktingar passerar. Varför tar de inte flyget? frågar han retoriskt.

Han säger att en flygbiljett kostar 2 800 kronor. På det tjänar flygbolaget kanske 200 kronor per passagerare.

– Men EU-länderna har fört över ansvaret att kontrollera flyktingstatusen från myndigheterna till kommersiella bolag.

Transportörsansvaret gör att om flygbolaget skulle släppa ombord någon som inte har rätt att vistas i EU så måste de betala för både kostnaden i flyktingförläggningen och resan tillbaka för den personen.

– Det kan ta upp till ett år för Migrationsverket att upptäcka att en person inte har rätt till asyl.

Uppehället på flyktingboendet i ett år kostar runt 100 000 kronor. Det betyder i sin tur att om flygbolaget har fel i sin bedömning på 1 av 500 personer så förlorar de pengar på att låta dem flyga.

Som jämförelse säger han att resorna med buss, taxi tåg och båt kostar 10 000 till 20 000 kronor per familjemedlem.

– Om de flög skulle de kunna betala första hyran själv när de kommer hit. Men vi har byggt upp ett system där vi gjort det dyrt och farligt att ta sig hit. Men om de ändå tar sig hit så får de asyl.

– Det här är ingen jävla åsikt. Jag bara säger som det är. Det man ser i Europa på våra vägar är hur groteskt hemskt kriget i Syrien är. Då är folk villiga att offra så mycket pengar och riskera sina liv för att få en bättre framtid för sina barn. Sen kan man tycka att det här är listigt av EU, att vi ska vara ännu hårdare eller att vi ska ta emot fler flyktingar och erbjuda säkra transporter. Men det är en fråga för politikerna, säger Hans Rosling.

Han vill själv inte peka på några lösningar.

– Det behövs politiska och militära lösningar i Syrien och Irak. Syrien är ingen kollapsande nationalstat som Centralafrikanska republiken. Assad sitter i snygga kostymer och skickar bomber. Det är ett långdraget inbördeskrig som mer påminner om Stalingrad under andra världskriget. Men lösningarna på det, det vet jag inget om, säger Hans Rosling.

Bakgrund Viral världskändis

Hans Rosling har med sina pedagogiska förklaringar av hur det ser ut i världen blivit en viral mediekändis. Via sin stiftelse Gapminder berättar han om hur välståndet i världen ökar och andelen extremt fattiga blir allt mindre.

Nästa projekt är en tv-dokumentär om hur de allra fattigaste får mindre bistånd än de grupper som befinner sig i mitten av skalan. Den sänds av brittiska BBC den 23 september.

Videoklippen med Hans Rosling sprids över hela världen i sociala medier.

Även om han pensionerades från Karolinska institutet i januari i år har han fortfarande en bas där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om