"Jag höll på att svimma när jag hörde om antalet"

På fredagsförmiddagen var det de åtalades tur att höras i Uppsala tingsrätt kring den stora narkotikahärva som avslöjades under julen 2017.

10 augusti 2018 19:51

De båda åtalade Uppsalaborna är 25 respektive 31 år gamla. De har känt varandra i över sju år via sina familjer. 31-åringen säger i tingsrätten att han såg den yngre som en bror. Åklagaren Pontus Melander menar att de båda har drivit webbshopen Habbanisten som sålt narkotika från en lägenhet i Gottsunda. Både åklagaren Pontus Melander, advokaterna Filip Rydin och Ivan Fialdini, pratade länge om de två lägenheterna som de båda åtalade har bott i under vissa tider. Vem som ägde vilken lägenhet och när är fortfarande oklart.

Åklagaren redogjorde också för de båda anhållnas kontoutdrag och de pengatransaktioner som har skett. Det har rört sig om summor på 100 000 kronor som ska ha använts till att köpa en bostad utomlands eller 150 000 kronor som ska ha använts som växelpengar.

Den yngre av de båda männen, 25-åringen, greps av polis när han postade brev som innehöll narkotikaklassade preparat. Mannen gjorde ett nervöst intryck i rätten och tittade ofta ner på bordet framför sig. Han erkänner innehav av cirka 4 000 narkotikaklassade tabletter. Han menar dock att han inte tidigare känt till tabletternas antal och att han var misstänkt för synnerligen grovt droginnehav.

­– När jag i förhör fick reda på att det var 4 000 tabletter höll jag på att svimma, säger 25-åringen i förhör.

Han nekar till anklagelsen att han skulle ha varit med och hanterat narkotikan. Han säger att han fick ett uppdrag att posta några brev ett par gånger i veckan under en tid. För detta skulle han få en utbetalning på 5 000 kronor i slutet av varje vecka. Han uppger att han har levt ett slösaktigt liv och behövt pengar. 25-åringens dna finns enligt utredningen på datautrustning som beslagtagits i en av de lägenheter som förekommer i utredningen, vilket han menar bara är slump. Då åklagare Pontus Melander undrar varför han inte valt att berätta vissa detaljer i polisförhör så säger han att varit rädd för sitt liv.

Den äldre av de båda, 31-åringen, nekar till alla anklagelser. När åklagaren frågar honom om de stora pengasummor som förts in och ut på hans bankkonto så säger han att det varit för att hjälpa vänner eller att han växlat pengar och därför fått pengarna till sitt konto.

– Jag har väldigt goda förhoppningar att min klient blir frisläppt, han säger samma sak nu som han har gjort i tidigare förhör och det finns inga dna-träffar på honom på någon av den datautrustning som förekommer i utredningen. Han har varit på fri fot under utredningen och har inte försökt lämna landet och han har kvar sitt jobb. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att han först blir frisläppt av en åklagare för att sedan bli misstänkt igen av en andra åklagare och nu är det en tredje som driver målet, säger 25-åringens försvarsadvokat Filip Rydin.

Förhandlingen återupptas på tisdag.

morgan.lengbrant@unt.se

Bakgrund

De båda Uppsalaborna , 25 respektive 31 år, riskerar upp till tio års fängelse under brottsrubriceringen synnerligen grovt narkotikabrott.

De misstänks ha varit delaktiga i webbshopen Habbanisten som sålt narkotikaklassade preparat.

Åklagaren menar att de två lägenheter som männen bott i har använts för att skicka droger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Morgan Lengbrant