Under söndagskvällen ska en person i Uppsala ha blivit rånad på hundratals undulater. Personen hotades med pistol och bakbands. Polisen söker tre misstänkta gärningsmän och händelsen rubriceras som grovt rån.

LÄS MER: Så här gick fågelrånet till

Enligt djurexperten Jonas Wahlström är rånet ovanligt och är inget som han hört talas om tidigare.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, och verkligen inte vad gäller undulater. Dyra papegojstölder har man ju hört om, men då pratar vi svarta kakaduor från Australien som kan kosta 70 000 - 80 000 kronor styck. Det verkar väldigt att ”over-do-it” att bakbinda någon för att stjäla undulater, säger han.

Enligt polisen ska personen som rånades ha någon form av fågelbutik, men exakt hur rånet har gått till kan man ännu inte säga något om. Enligt Jonas Wahlström är undulater inte särskilt känsliga för stress och om det är någon med erfarenhet som har stulit dem kan de klara sig utan att påverkas negativt.

– Undulater är domesticerade i generationer och är inte nämnvärt känsliga. Vare sig för kyla eller stress. Men det beror såklart på hur de har blivit infångade. Har man använt sig av en stor hov och stoppat ner alla fåglarna i en liten låda, då är det ju fullständigt åt helvete. Men har man hanterat dem någotsånär kunnigt behöver det inte betyda någon större stress för djuren.

Går det ens att sälja stulna fåglar?

– Så länge det inte rör sig om några fridlysta fåglar som kräver papper vid en försäljning kan jag säkert tänka mig att det går att sälja dem. Men det kan inte röra sig om några enorma summor om det stämmer att det är vanliga undulater. Är det engelska undulater det handlar om kan priset vara något högre.