– Jag startade gruppen sent en kväll och bjöd in tolv kompisar och nästa morgon när jag vaknade var det 2 000 som ville vara med. Det kunde jag inte ens drömma om, säger Neda Ameli.
Uppsala Gäris (gäris är slang för tjejer) är en sluten Facebookgrupp för tjejer, kvinnor och den som definierar sig som kvinna. Tanken är att ta vara på kraften som uppstår när tjejer bildar en gemenskap. Någon som är ute i sin bil erbjuder andra skjuts. Den som är på väg hem sent en kväll kan få kontakt med andra som rör sig i närheten och göra sällskap.
– Jag gillar inte att folk bara pratar om problemen, det tar bara en massa energi och leder ingen vart. Boven finns ju där och man måste fokusera på lösningen istället. Tillsammans är vi starka, säger Neda Ameli, som genom sin grupp har bevisat att viljan att se och hjälpa varandra finns.
Vi träffas på ett kafé på Resecentrum. Det är eftermiddag och Neda Ameli kommer just från sin praktikplats på P4 Uppland. Att utbilda sig till journalist är ett delmål i hennes dröm att bli programledare på tv; Oprah Winfrey och Dr Phil är hennes förebilder.
Den här dagen är hon lite sen, men startsträckan är kort, hon är lätt att få kontakt med så det jämnar ut sig. Neda pratar fort och gärna, men utan att flumma.
– Uppsala Gäris kom till i ren frustration. Kvinnor ska inte behöva vara rädda eller anpassa sig efter förövarna, säger hon.
Neda startade Uppsala Gäris efter en natt när hon vid ett-tiden gick ensam hem från Resecentrum till Råbyvägen. Bussen skulle hon få vänta länge på, och hennes sambo bad henne ta taxi, men som student ville hon inte lägga pengar på det. Det var den 3 augusti i år.
– När jag var tonåring var jag sällan rädd. Men den här kvällen var jag det och dagen efter fick jag veta att det skett en våldtäkt och ett våldtäktsförsök samma natt som jag gick ensam hem. Då fick jag nog! säger Neda Ameli.
Idén kommer från nystartade Rågsved Gäris. Bägge grupperna består av tjejer som har fått nog av att vara rädda på kvällar och nätter. Istället lägger de ut sina mobilnummer för att vara tillgängliga för tjejer som vill ha sällskap. Så här kan det låta i Uppsalagruppen: ”Jag ska till Globen på tisdag, någon som man kan sällskapa hem till Uppsala med?” Och svaret lyder: ”...du kan joina med oss” eller ”Vi kan höras av där på tisdag”.
Inläggen kan även handla om tjejer som blivit förfölja när de gått hem eller trakasserats av killar i grupp på busshållplatser. Flera skriver om hur de fått hjälp av gäris.
I gruppen sprids också varningar: ”Jag blev handgripligen överrumplad av en kille i går kväll på Dragarbrunnsgatan”. Det inlägget fick 22 kommentarer. Många peppar, andra uppmanar henne att kontakta polisen.
Några berättar om hur killar börjat rycka och slita i dem ute på krogen och de beskriver hur killarna ser ut. Andra känner igen förövarna och skriver det. De som antastar någon ute numera kan inte längre räkna med att få vara ifred.
– Genom att berätta att jag var rädd satte rädslan igång en förändring. Så många kände igen sig i min rädsla och min lust att lyfta varandra. Vi kan inte gå omkring och vara rädda. Nu måste vi våga ta tillbaka Uppsala, säger Neda.
På Kulturnatten var Uppsala Gäris ute i vimlet. Senare deltog de i Pridetåget. Uppsala Gäris samarbetar med nattvandringsgrupperna, har arrangerat en självförsvarskurs och hållit föredrag för pedagoger. De planerar för "Who runs the world? Girls" – en tjejfest på Flustret i oktober och har varit på hearing med kommunpolitiker och talat om vad de anser skulle göra tillvaron tryggare.
– Stadens belysning behöver ses över. Det finns alldeles för många mörka parker och gränder i Uppsala. Inte minst här vid stationen, säger Neda Ameli och pekar mot framsidan.
Hon har blivit intervjuad av dansk tv och deltagit i Opinion live på SVT. Där passade hon på att läxa upp ansvariga politiker och poliser.
– De stod och pratade om problemet, på det där sättet som inte leder någonstans. Då måste jag säga stopp och kräva lösningar.
Neda njöt av att få dela tv-rutan med programledaren Belinda Olsson och bli lyssnad på av så många. Hon är van vid tv-kameror efter att ha varit med i dokusåpan "Farmen" förra våren. Hennes taktik för att överleva i tävlingen var att berätta historier för deltagarna när de jobbade på som bönder på 1800-talsvis. De fick höra om Titanic och dinosaurie som är Nedas favoritämnen och något hon skulle vilja forska vidare om. Hennes berättarstrategi funkade bra, hon blev kvar nästan till slutet – kom fyra av 21 deltagare.
När Neda Ameli berättar att hon var jätteblyg som barn är det svårt att tro henne. Men hon säger också att hon blev mobbad och inte hade kompisar förrän hon blev sex år. Det var när hon bytte från Liljeforsskolan till Gamla Uppsala skola som hon togs med i gemenskapen.
Vem är du nu?
– Jag är estet, energisk, envis och en skojig tjej. Jag pratar mycket. Hade jag varit en seriefigur skulle jag varit den lite jobbiga men söta åsnan i filmen "Shrek". Den spelas förresten av Eddie Murphy och han är en klockren idol. Jag har alltid drömt om att spela in en film med honom, säger Neda.
Efter att ha gått Bolandsgymnasiet flyttade hon till London och jobbade som stylist.
– Jag älskade att bo där. Om jag är reinkarnerad så var jag nog en brittisk tant i mitt förra liv, säger Neda och verkar mysa av tanken.
Hon har även jobbat i Amsterdam – där hon designade en butik med babykläder – och bott i Västerås och Örebro. Neda pratar svenska, engelska och persiska flytande men även lite arabiska, spanska och tyska. Hon är född och uppvuxen i Uppsala och känner viss hatkärlek till staden.
– Även om man varit på en paradisö stämmer klichén: "Borta bra men hemma bäst". Uppsala är en liten storstad och här vill jag att mina barn ska växa upp men troligen flyttar jag till Stockholm. Där finns fler jobb, säger hon.
Intill oss sitter ett par i 60-årsåldern med koppar framför sig på bordet. Plötsligt lutar sig kvinnan försiktigt fram och tackar Neda för Uppsala Gäris. Hon är med i gruppen, förklarar hon. Det är inte första gången Neda får den uppmärksamheten.
– Många tackar för Uppsala gäris. Det är jättestort, all den kärlek som vi fått från okända Uppsalabor.
Men gruppen har också fått negativa kommentarer: "Det är synd att det är invandrartjejer som startade allt" eller "Tjejer lägg ner – jag kan skaffa fram vapen till er".
– Fast det är inget som fäster på mig, säger Neda som sköter gruppen ideellt ihop med Joelle Elkhoury, Emelie Samba och Natalie Olsson.
Alla har de annan heltidssysselsättning och hur länge de kommer klara arbetsbördan med gruppen vet inte Neda i dag. Att moderera sajten tar tid. De håller ständig koll på den. Neda, som just nu också planerar sitt bröllop, gillar att ha ett privatliv.