"Jag arbetar med barnen i fokus"

Överläkare Gabriel Otterman vid Barnskyddsteamet säger att han arbetar för barnens bästa och beklagar om föräldrar upplever att de blivit kränkta.

- Lagen är tydlig. Vi måste anmäla misstankar om barnmisshandel. Det säger Gabriel Otterman, överläkare vid Barnskyddsteamet på Akademiska sjukhuset.

- Lagen är tydlig. Vi måste anmäla misstankar om barnmisshandel. Det säger Gabriel Otterman, överläkare vid Barnskyddsteamet på Akademiska sjukhuset.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-12-14 07:48

– Varje dag fokuserar jag på barnet och i de flesta fall sker det i harmoni med vårdnadshavarna. Ibland kan det gå snett men även myndigheter som polis och socialtjänsten får kritik.

Det säger Gabriel Otterman som framhåller att Barnskyddsteamet ofta arbetar med mycket komplicerade ärenden.

– Dagligen ställs vi inför svåra val. Vi arbetar i team och tar in en rad medicinska specialister för att få så bra bedömningar som möjligt. Först när vi uteslutit alla medicinskt rimliga förklaringar ställer vi diagnosen misshandel.

Gabriel Otterman säger att teamet konsulterar andra specialister i form av bland annat genetiker

för att utesluta ärftliga sjukdomar eller röntgenläkare för att få en korrekt bild vid frakturer. Har ett barn fallit från skötbordet eller beror skadorna på misshandel? Om ett barn kommer in med skador i hjärnan undersöker man om de kan förklaras av exempelvis leukemi eller leversjukdomar.

Finns det fall där du känner att du gjort missbedömningar?

– Jag kan inte minnas några ärenden där nya rön gett mig vetenskaplig anledning att ifrågasätta mina utlåtanden.

UNT har stött på tre fall där kvinnor hävdar att du skrivit utlåtanden om att deras barn misstänks ha utsatts för misshandel genom sjukvårdskontakter, så kallat Münchhausens syndrom, utan att ha träffat kvinnorna.

– Jag har skrivit utlåtanden efter utförliga genomgångar av bland annat journaler. Utlåtandena gäller inte föräldrarna, mitt uppdrag är att bedöma vad barnen utsatts för. Det här handlar inte om psykiatriska bedömningar utan rör barnmedicin.

Har det hänt att du försökt påverka socialtjänsten att omhänderta barn?

– Jag har sett fall där socialtjänsten låtit barn med frakturer återvända till föräldrar som sedan misshandlat barnet. Ibland måste jag vara övertydlig med barnets skyddsbehov.

Flera föräldrar har upplevt att du varit ute efter att sätta dit dem och hävdar att de blivit oskyldigt anklagade.

– Jag är inte ute efter att fälla någon. Min uppgift är att se till att det finns ett bra medicinskt underlag för att avgöra om barn utsatts för misshandel eller inte. Vår roll är att värna barnperspektivet men även rättssäkerhetsperspektivet måste givetvis finnas med i bilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om