Uppsala är sig inte lik som studentstad i vår. Den är tråkigare och betydligt mindre festlig. Förstås påverkas nationernas ekonomi, men framförallt känns det kort och gott trist. Det säger de studenter som UNT träffar på Södermanlands-Nerikes nations gård.
– Det känns som att vi lever i en alternativ verklighet för tillfället, Emilia Mancuso, som är nationens marknadsföringsansvarige.
Uppdragets omfång har minskats markant av coronakrisen. Många evenemang hon ska marknadsföra har helt enkelt ställts in. Så ser det ut för de många som tagit på sig ämbeten och uppdrag på nationerna just i vår.
– Nu får man inte chansen att göra det man vill och det är inte lika kul som vanligt här förstås. Men vi gör vårt bästa för att bidra på andra sätt och vi kan också anpassa oss ganska mycket, säger Jenni Rosqvist, som är nationens hovmästare.
Här på Snerikes har den klassiska tisdagsklubben ställts in på obestämd tid, medan viss matservering ännu är kvar. Förlorade intäkter på grund av stängda klubbar och mindre eller ingen festverksamhet är nu en stor utmaning för nationerna. Men de hamnar inte på ruinens brant på en gång, en viss uthållighet finns i de här gamla föreningarna, säger S-Nerikes nations förste kurator Anton Renman, som kommer förbi i eftermiddagssolen.
– Vi kommer att ta oss igenom det här också, säger han.
Han kommer just från ett möte med samtliga nationers förstekuratorer och curator curatorum, Elin Wirman. Coronasmittans effekter på nationslivet och valborg var en punkt på mötet. Än är inte nationernas formella valborgsbeslut fattade, säger Elin Wirman.
– Men med kommunens beslut att ställa in och med restriktionerna i samhället blir det ju omöjligt att fira traditionell valborg på nationerna, säger hon.
Hon vill ändå inte sätta generell krisstämpel på studentnationerna redan nu.
– Framförallt är det här väldigt tråkigt. Men gemenskapen som man får i nationslivet finns ju kvar och är kanske viktigare än någonsin, även om mötesplatserna ser annorlunda ut i vår, säger Elin Wirman.
En som vet mycket om nationernas ekonomi är Rolf Kroon, mångårig skattmästare på V-dala, det vill säga en senior person som fungerar som ett slags överkassör. För nationerna är fastighetskostnaden en tung post att bära, i exempelvis V-dalas fall handlar det om 10 000 kronor om dagen. Den kostnaden finns ju givetvis kvar, trots att intäkterna rasar när festverksamheten går på sparlåga eller är helt nedstängd.
– I V-dalas fall har vi länge klarat vårt årliga resultat genom kapitalförvaltning, men även där har det ju gått neråt nu. Så läget är tufft. Men de stora nationerna klarar sig en tid, för de mindre är det nog svårare, säger Rolf Kroon.
En av de mindre är Uplands nation, där Björn Victor inspektor.
– Jag vill inte framstå som negativ, men hur väl vi klarar av det här beror på hur länge coronasituationen pågår. Vi har stängt vår klubb Poplands, vilket är ett rejält avbräck, och vi måste sänka våra utgifter så långt det går, säger han.
En annan av de mindre nationerna är Västgöta, med det äldsta av alla nationshus. Där påpekar förste kurator Anton Ruus vad som egentligen är kärnan i nationslivet.
– I grunden är vi en studiesocial verksamhet som ska ge studenter trygghet. Det känner vi också att vi gör nu, och vi ska bara ta oss igenom det här, säger han.