Lagning av vattenläckan under natten

Hushåll som blev utan dricksvatten efter den stora vattenläckan i Uppsala uppmanas nu koka sitt vatten.

31 augusti 2019 08:26

Reparationsarbetet med bland byte av det rör som sprungit läck kunde avslutas under natten mot söndagen. 

- Det nya röret var på plats och vattnet kopplades på vid tolv-ettiden på natten, säger Jonathan Sohl, kommunikatör på Uppsala vatten.

Hushåll på Luthagsesplanaden och S:t Johannesgatan som haft vattnet avstängt efter läckan uppmanas nu att koka vattnet till vidare.

- Vi vill vara säkra på att man inte får med några föroreningar i vattnet, säger Jonathan Sohl.

Uppmaningen är att tills vidare koka allt vatten som används till mat, dryck och tandborstning. Mer information kring vattenhanteringen finns på bolagets hemsida.

Rådet gäller för adresserna Luthagsesplanaden 81-91 samt S:t Johannesgatan 40-196 (endast jämna nummer), där vattnet fick stängas av.

När vattnet återkommit kan det vara grumligt, meddelar bolaget på sin hemsida. Vattentankarna i de berörda kvarteren har fyllts på och står kvar tills vidare.

 Prover har tagits av dricksvattnet men de första resultaten kan väntas först om några dagar.

På lördagskvällen och natten pågick reparationsarbetet, sedan den brustna ledningen grävts fram under dagen.

– Rörläggarna håller på att byta ut vattenledningen just nu. Vi byter ut sex meter för säkerhets skull, sade Jonathan Sohl på lördagskvällen.

En spolbil var beställd för att spola rent ledningarna.

Reparationsarbetet vid röret kom igång först vid 18-tiden, efter att omfattningen av skadorna bedömts. Det som tog tid var att schakta bort jord för att komma åt ledningarna.

– Det var ett stort och komplicerat grävarbete med en jättestor jordvall ovanpå ledningarna som de har fått ta sig igenom, sade Jonathan Sohl.

LÄS MER: "Obscena mängder vatten"

UNT TV: Här forsar vattnet över vägen

För boende i studentbostäderna vid Luthagsesplanaden står vattentankar utställda vid en restaurang i ett av husens bottenplan. För boende på S:t Johannesgatan finns vattentankar intill en miljöstuga vid S:t Johannesgatan 142.

LÄS MER: "10-15 lägenheter drabbade"

Det var vid 17-tiden på fredagen som den stora läckan inträffade med omfattande översvämningar av gator och flera källare i bostadshus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist Ida Lindhagen