I snart ett år har omskyltningen av Uppsala pågått. I bland annat bostadsområden med blandtrafik blir det 30 km/t. På vissa gator där maxfarten varit 50 km/t får man köra i högst 40 när de nya skyltarna är på plats. På en del vägar ersätts 70- med 60-skyltar.
Våren 2018 började de nya fartskyltarna sättas upp i Uppsala tätort. De norra stadsdelarna var först ut och nu, ett år senare, börjar arbetet närma sig slutfasen.
Just den här aprildagen är personal från kommunen på plats vid Slädvägen i Valsätra och jobbar med att montera en 40-skylt på en lyktstolpe.
Efter Valsätra står ytterligare några stadsdelar på tur innan allt är färdigt för Uppsala tätorts del. Så här ser planeringen ut när det gäller de nya lägre fartgränserna:
* Omskyltningen av Valsätra, Sunnersta och Gottsunda väntas bli klar i juni.
* Sävja, Nåntuna, Bergsbrunna och Vilan får nya skyltar under sommaren.
* I augusti inleds den sista etappen i Uppsala och då gäller det Stenhagen, Berthåga, Herrhagen och Kvarnbolund.
Efter det ska hela Uppsala ha fått sina nya skyltar och enligt planerna inträffar det någon gång under hösten.
Så långt Uppsala tätort. Därefter flyttas arbetena ut i kommunen till bland annat Björklinge, Bälinge och Knutby. Flera av Uppsalas kransorter är omskyltade sedan tidigare och de sista väntas vara klara innan årsskiftet.
Faktum är att arbetet med att byta ut alla skyltar i Uppsala utförs av endast två personer. De vill inte gärna framträda i tidningen men den ena av dem, Håkan Björnberg, säger i alla fall, halvt på skämt, att det nog börjar bli dags för semester.
I snitt hinner duon byta runt 30-40 skyltar per dag och sannolikt har de hanterat flera tusen skyltar.
Varför görs då den här förändringen?
– För att få en trafiksäkrare miljö, svarar Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.
En del hävdar att det är meningslöst att införa lägre fartgränser eftersom de menar att polisen inte har tid med fartkontrollerna.
– Det vore tråkigt om det är så. Men man märker att folk kör långsammare om hastighetsgränserna sänks. Jag uppfattar att de flesta förstår behovet av lägre fart och även respekterar de nya maxgränserna, säger Rickard Malmström.
Enligt Conny Salestedt, gruppchef vid Uppsalapolisen, har den fel som tror att polisen prioriterat bort hastighetskontrollerna.
– I snitt gör vi ungefär en trafikkontroll per dag i Uppsala, säger han.
Håller folk de nya lägre fartgränserna i Uppsala?
– Många har svårt för det. Är maxfarten 40 lägger sig en del på 50. Men å andra sidan körde en del i 60 när det var 50 som gällde så snitthastigheten kan ha gått ner.
Enligt reglerna har polisen rätt att utförda böter om någon kör endast en kilometer i timmen över maxgränsen. Den som kör 41 istället för 40 km/t riskerar 2 000 kronor i böter.
Enligt Trafikverket sänks medelhastigheten med endast ett par km/t om skylten ändras från 50 till 40. Myndigheten rekommenderar därför hastighetsdämpande åtgärder som komplement.
Enligt Rickard Malmström sätter Uppsala kommun in sådana åtgärder, exempelvis gupp, på sträckor där det anses nödvändigt.
Trenden är att den tillåtna maxfarten håller på att sänkas i en rad städer i Sverige och andra västländer.
– På 50- och 60-talet utformades städerna efter bilisternas krav. Nu sker ett återtagande där gående, cyklister och kollektivtrafiken ges mer utrymme. Det är ett sätt att göra städerna mer attraktiva, säger Maria Krafft, måldirektör vid Trafikverket.