"I går kväll var 100 sexköpare i farten i Uppsala"

De syns inte. Men de finns. Uppsala är en stad med allt fler sexköpare och på senare tid har polisen gjort tre stora tillslag. Efter tillslagen träffar Anna Runesson både sexköpare och brottsoffer, de som tvingats sälja sina kroppar.

8 mars 2019 10:15

– En sexköpare kan vara någon som passar på att köpa sex i samband med att han storhandlar. Eller som tar sig tid på lunchen, säger Anna Runesson, som är regionkoordinator mot människohandel och prostitution, Region Mitt.

Hon jobbar med polisen i Västmanlands och Gävleborgs län. Från och med i år även för Uppsala län. Åttonde april kommer hon att få en efterlängtad kollega.

– Syftet med att träffa männen som köper sex är att få dem att sluta köpa sex. Det kan också handla om att hindra dem för att begå självmord. Medan vissa känner skam, tycker andra att de har all rätt i världen att göra vad de vill med flickan som de betalat en halvtimme för, säger hon.

Uppsala i Region Mitt är överrepresenterad när det gäller sexköpare. Det vittnar antalet sexannonser om. Men enligt Anna Runesson syns inte prostitutionen i Uppsala. Här finns inte gatuprostitution som i Stockholm, Göteborg och Malmö utan kontakterna knyts på internet. Hon tar fram mobilen och visar en populär sajt. Det är förmiddag och annonserna är färre än vad de kommer att bli senare på eftermiddagen. Dagen innan annonserade 19 kvinnor i Uppsala på sajten.

– Om man räknar att var och en av de 19 hade fem kunder på en dag så var det 100 sexköpare i farten i går i Uppsala. Det är en topp just nu. Skulle det inte finnas tillräckligt med sexköpare i Uppsala, skulle kvinnorna inte stanna kvar, säger Anna Runesson.

På sajten som hon visar står om kvinnornas personligt, om de tillåter urinering eller vilka andra tjänster de utför, om de har rakade kön eller inte, om de gör "incall" eller "outcall", det vill säga om kunderna kan besöka kvinnorna eller om kvinnorna åker ut för att träffa dem på hotellrum eller kanske i bilen. På sajten med bilder står även om hur kvinnorna ser ut och vilken ålder de har.

Sexköparna kan även ge en recension av kvinnorna som de har köpt. Om en av dem som Anna har träffat står att hon är glad och att hennes kropp visade på välmående efteråt.

– Hon berättade för mig att hon stängde av sina känslor och mådde otroligt dåligt av att behöva låtsas vara glad när hon i själva verket inte var det minsta glad. Men det vill männen tro, de vill intala sig att kvinnorna tycker om vad de gör. Dåliga recensioner vill kvinnorna inte ha, det kan påverka affärerna och göra deras hallickar arga, säger Anna Runesson.

Det är hallickarna som ordnar med annonserna och de tar cirka 80 procent av pengarna som kvinnorna arbetar in.

– Kvinnorna mår ofta både psykiskt och fysiskt väldigt dåligt. Det är vanligt att de som fått hjälp att ta sig ur prostitutionen behöver terapi. Jag har aldrig mött någon som säger att de säljer sin kropp för att de tycker så mycket om sex. Hade de kunnat försörja sig på annat sätt hade de gjort det.

De flesta av kvinnorna kommer ifrån Rumänien och Nigeria. De luras hit i tron att de ska få vanliga jobb och bra betalt. Några är inställda på att behöva sälja sex en period.

– Men de har ingen aning om hur ofta, hur många gånger om dagen de ska sälja sin kropp eller vad de ska tvingas göra. En kvinna som kommer ifrån Rumänien kan tjäna 2,5 årslöner på att sälja sex här en månad. Sverige har rykte som ett bra land för prostitution, kunderna ses som hela och rena, och mindre våldsamma än i andra länder. Men många är extremt våldsamma här också. Våldtäkter förekommer eller att sexköparen snor tillbaka sina pengar, säger Anna Runesson.

På mindre än ett års tid har Uppsalapolisen gjort tre stora tillslag som handlar om omfattande sexhandel, människohandel eller grovt koppleri. Ett skedde i en lägenhet i centrala Uppsala i somras, ett i november på en massagesalong med bordellverksamhet och ett i januari också i en lägenhet. Polisen har nyligen fått metodutbildning mot människohandel och prostitution. Efter ett tillslag är det Anna Runessons uppgift att erbjuda stöd och hjälp.

– Nästan alla kvinnor som jag träffar tackar först nej. En vanlig orsak är att de är rädda för sina hallickar som ofta hotar att skada deras familjer i hemlandet, säger Anna Runesson.

Men hon jobbar långsiktigt, vet att tillit tar tid och hör av sig till kvinnorna flera gånger.

– När de får veta att det inte är olagligt att sälja sex i Sverige kan de återkomma, säger hon.

Anna Runesson berättar för kvinnorna att hon inte är polis och frågar om de känner till larmnumret. Då svarar de flesta 911– numret i USA – istället för 112. När hon får deras förtroende kan hon erbjuda dem skyddat boende, sjukvårdsprogram och återvändandeprogram som innebär att kvinnorna kan få hjälp att skaffa sig utbildning eller jobb i sitt hemland. De flesta som Anna Runesson har träffat vill återvända till sina hemländer.

Av de som prostituerar sig i Sverige är tre av fyra, enligt polisen, kvinnor och flickor från fattiga länder. Men all prostitution är inte kopplad till människohandel. Prostitution förekommer även bland dem som bor i landet och Anna Runesson ser en oroande inkörsport. Det är sugar daddy-fenomenet.

– Det är en trend som blir allt vanligare. En sugar daddy är oftast en medelålders man som har det bra ställt och som utger sig för att vilja ha sällskap med unga.

Det finns sajter där sugar daddys annonserar efter sugar babies som är flickor och boy toys, pojkar. Sugar dating utlovar lyx, flärd, champagne, middagar, kryssningar och annat.

– Man vill skapa en cool grej. På sajterna står att sexuella tjänster är förbjudna men vilket utbyte har en 14-årig tjej eller kille av en äldre man i 60-årsåldern? frågar Anna Runesson retoriskt.

Hon vet att de första kontakterna tas på sugar dating–sajterna och att parterna sedan går vidare på andra sociala medier.

– Jag träffade en flicka i fredags som skulle ha tjänat 10 000 kronor på att sälja sin kropp en natt, om inte vi hade avbrutit. Hon sa att hon aldrig skulle ha gått in på sajten om det hade stått att det handlade om prostitution, säger Anna Runesson.

– Hur många sugar daddys som finns i Uppsala kan jag inte säga men i Västerås som är en mycket mindre stad finns runt 50. Det är rimligt att Uppsala har fler, säger hon.

Risken är enligt Anna att ungdomarna fortsätter att sälja sina kroppar när de väl börjat. Dels för pengarnas skull, dels för att de mår så dåligt och behöver dämpa sin ångest.

Finns det annat som oroar dig?

– Ja, absolut. Porren av i dag är våldsporr. Debutåldern i genomsnitt för att titta på porr är för pojkar 11,5 år. Då är de så unga att de inte förstår hur porren inverkar på deras hjärnor. Att titta på porr är beroendeframkallande, toleransen ökar och de vill se en grövre nivå. Men alla som tittar på porr blir inte sexköpare, däremot vet jag att alla sexköpare som jag har träffat, tittar på porr, säger Anna Runesson.

Vad kan få slut på prostitutionen?

– Om män slutar köpa sex. Det är den enkla lösningen.

Sexköpslagen anses ha reducerat prostitutionen

* I Sverige är det sedan 1999 olagligt att köpa sex men inte att sälja.

* Innan lagen trädde i kraft var det många som var kritiska, men undersökningar som har gjorts efter 2009 visar att lagen har stöd av ca 70 procent av befolkningen.

* Förbudet mot sexköp har både reducerat prostitutionen och haft en normerande effekt, enligt en utvärdering som gjorts av lagen.

* Sexköpslagen har exporterats av Island, Norge, Irland, Kanada och Frankrike. Flera länder är intresserade av liknande lagstiftning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof