I dag kan Assange häktas i Uppsala

Flera internationella medier kommer att vara på plats vid Uppsala tingsrätt när häktingsförhandlingen mot Julian Assange hålls under måndagen. Men den våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren kommer inte ens att delta via videolänk.

3 juni 2019 07:17

Julian Assange misstänks för en våldtäkt i Enköping i augusti 2010. På grund av svårigheter att genomföra förundersökningen lades den ned 2017, men vice överåklagare Eva-Marie Persson meddelade i maj i år att den skulle återupptas. Därefter begärades Julian Assange häktad i sin frånvaro.

I torsdags skulle Wikileaksgrundaren ha deltagit via videolänk när en brittisk domstol tog upp en begäran från USA om att få honom utlämnad. Men han medverkade inte, vilket enligt hans brittiska advokater beror på att han är för sjuk.

Just Julian Assanges dåliga hälsa har av hans svenska advokat Per E Samuelsson tidigare lyfts fram som ett skäl till att häktningsförhandlingen borde skjutas upp, vilket inte har skett. När förhandlingen hålls i Uppsala tingsrätt under måndagen kommer Julian Assange inte heller då att medverka via videolänk, uppger domstolen.

Media kommer däremot att vara på plats och bevaka förhandlingen, som kommer att hållas även utan den misstänktes deltagande. Enligt Henrik Strand, servicechef vid Uppsala tingsrätt, har flera svenska och internationella medier anmält att de ska komma till förhandlingen.

– Det handlar om både radio, tv och tidningar. Som det ser ut nu kommer det att bli fullsatt, säger han.

Den misstänkta våldtäkten preskriberas i augusti 2020. Eva-Marie Persson har tidigare uppgett att utredningen kommer att läggas ner om rättsprocessen drar ut på tiden.

<p>De svenska brottsmisstankarna</p>

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna — olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande — preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa