Hos koloniföreningen Ekebyodlarna i Ekebydalen var många i gång med hackor och spadar redan innan lunch. Familjen Herrera, som har två kolonilotter, tog det lite soft i solen medan pappa Armando fixade det sista med kycklingen och entrecoten. Han har byggt en ny grill som ska invigas.

– Det är första dagen vi är här och vi har planterat lite lök och pumpa, säger han.

Intresset för odling är stort. I år ska Armando och Louis Herrera prova att plantera jordnötter. Armando visar en stor påse med bruna nötliknande frön som ska ner i jorden.

Artikelbild

| Kolonilotten kan användas till mer än bara odling. En ny grill ska invigas. Armando Herrera har köttet klart.

– De växer under marken ungefär som potatis. Man vi brukar odla allt möjligt; persilja, tomatio, koriander, potatis och jordgubbar, säger Armando.

Familjen har också en massa buskar på sin kolonilott, bland annat havtorn och hallon och olika sorters vinbär, och så blommor förstås.

– Vi har haft kolonilott i 15 år. När man bor i lägenhet är det skönt att kunna gå hit. Vi har inte råd att köpa en sommarstuga så kolonilotten är viktig under sommaren. Jag är här varje dag och jobbar. Ibland kan vi gå hit och bara ta det lugnt eller grilla som i dag, säger han.

Barnen Jackie och Jordi Herrera brukar vara med och rensa lite bland jordgubbarna ibland.

Artikelbild

| Heidi Björk och Jakob Nissen har sin kolonilott för andra året. Nu har de planterat bolltistlar till sommaren.

– Men det är godast att äta, skrattar Jackie Herrera.

Många kolonilotter ligger fortfarande orörda. Men lök och vårblommor har förstås vaknat och en och annan färgglad sippa. Det knoppas i svartvinbärsbuskar och hallonsnår. Hos några odlare som fyllt sina lotter med perenna växter riktigt knakar det i jorden, allt tycks vilja upp samtidigt.

Artikelbild

| Rabarberna har tittat upp

Heidi Björk och Jakob Nissen har haft sin kolonilott i två år. Nu gräver de och försöker göra leran mer lättodlad genom att blanda upp med barkmull.

– Jag kommer att ge mig på blommor i år. Men vi ska också odla potatis, bondbönor och ärtor. Det är lätt att förvara och frysa. Förra året kombinerade vi ringblommor och potatis. Det blev fint. Blommorna stod kvar när potatisen vissant ner. Nu har vi satt några blå bolltistlar också, säger Heidi.

Artikelbild

| Jakob Nissen lägger på barkmull för att få lerjorden bättre lämpad för odling.

Jakob och en kompis har byggt ett litet trädäck vid ena långsidan. Där står nu ett parasoll, en redskapslåda och andra prylar som hör odlingen till.

– Vi ska försöka få hit några trädgårdsmöbler också, så att vi kan sitta här och ta det lite lugnt, säger han.

Artikelbild

| Växterna vill upp i solen.

Just det där att komma ut och kunna slå sig till ro tycks vara en lika viktig komponent som själva odlandet. Flera lotter har små möblemang, grillar och trädgårdsstolar.

– Vi bor i lägenhet och jag har känt mig lite instängd i flera år. Vi behövde verkligen ett ställe att komma ut till. Då är det skönt att ha en kolonilott, säger Heidi Björk.