Hund räddades ur isvak

Hunden Edwin gick genom isen och blev liggande i timmar. Men tack vare en iskall insats med flera brandmän och en surfbräda kunde hunden till slut räddas.

14 december 2018 22:26

Knutbybon Fredrik Carlsson var ute och jagade vildsvin under fredagen med sin 7-åriga vita älghund Edwin när dagen fick en tvär och obehalig vändning.

– Grisarna for plötsligt ner mot Hosjön och där har det blivit dubbelis. Då kände jag direkt att det här kommer nog inte gå bra, så jag provade att kalla på honom, säger Fredrik Carlsson.

Men Edwin vägrade lyda.

– Farsan och hans hund var också med. Hans hund for ut där isen var bättre. Farsan har lite mer disciplin på sin hund så den kom när han kallade, säger Fredrik Carlsson.

Edwin försvann snart ur sin husses syn men fortsatte att skälla efter vildsvinen. Efter ett litet tag blev det dock knäpptyst. Fredrik kunde via gps följa hundens pejlare och precis som han fruktade hade hunden gått genom isen.

– Han låg bara drygt 120 meter från land men det gick bara inte att komma ut till honom. Jag fick panik, säger Fredrik Carlsson.

Han och resten av jaktlaget gjorde flera räddningsförsök.

– Jag funderade på att åka hem och blåsa upp ungarnas gummibåt, men det hade ju aldrig gått. Då hade de kanske fått bärga mig, säger Fredrik Carlsson och skrattar lätt.

Timmarna gick och han började tro att loppet var kört för Edwin när en kamrat i jaktlaget föreslog att de skulle höra av sig till räddningstjänsten.

– Så långt tänker man inte själv. Det är som att man blir blockerad, säger Fredrik Carlsson.

Christoffer Berglund styrkeledare på brandstationen i Knutby var en av dem som åkte ut på larmet. Det visade sig bli en rätt komplicerad räddningsaktion.

– Det var omständligt för oss att ta oss ut till hunden. Det var vass i vägen till exempel, säger han.

Räddningstjänsten fick in Fredrik Carlssons samtal klockan 13.12. Ganska precis en timme senare, klockan 14.13, var hunden uppe på torra land igen.

– Det var två killar i torrdräkter som tog sig ut till hunden på en bräda. De sprang på isen, men ramlade igenom några gånger, säger Christoffer Berglund.

Fredrik Carlsson är mycket tacksam för insatsen.

– De kom direkt när vi ringde. Det var en jäkla service verkligen. Man känner sig så uppgiven när man inte kan göra något. Det är ändå jag själv som släppt hunden, säger han.

När tidningen pratar med Fredrik Carlsson har det gått ett antal timmar och en veterinär har undersökt Edwin som under omständigheterna mår bra.

– Vi har duschat av honom med ljummet vatten och han är förvånansvärt pigg. Han har sovit mycket.

Blir det någon mer jakt efter detta?

– Jag tror hoppar över att jaga imorgon i alla fall, skrattar Fredrik Carlsson och fortsätter:

– Vi tog över honom för ett år sedan, så han är rätt ny i familjen. Men det har fungerat jättebra, inte minst med våra tre små barn. Därför kändes det riktigt tungt där ett tag. Jag kommer att vara mer varsam i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!