Fallet gäller en 18-årig rumänsk kvinna som genom falska löften om pengar och en trygg framtid lockades till Sverige av sin pojkvän och pojkvännens kusin. Enligt polisens förundersökning ska kvinnan ha varit inställd på att sälja sex i Sverige, men det ska efter hand ha skett i mycket större omfattning än hon först hade trott.

När polisen slog till mot den misstänkta människohandeln i slutet av juli förra året ska hon ha betalats för sex vid åtminstone 93 tillfällen under en månads tid. Sexköpen ska ha ägt rum i Stockholm och Uppsala och kvinnan har uppgett att pojkvännens kusin vid flera tillfällen ska ha misshandlat henne. De pengar som kvinnan tjänade ska pojkvännen och hans kusin ha tagit hand om.

I april i år dömde Uppsala tingsrätt de två männen, som hela tiden nekat till brott, till fängelse med påföljande utvisning. Brottsrubriceringen var människohandel. Dessutom fälldes 17 andra män för sexköp.

Bland dessa finns en 69-årig man som också dömdes för det nya brottet oaktsam våldtäkt. Detta eftersom tingsrätten anser att han vid ett av två tillfällen då han köpte sex av kvinnan bör ha förstått att det skedde mot hennes vilja.

Kammaråklagare Anneli Tirud Wallin menar att mannen vid båda tillfällena kände till kvinnans situation och yrkade därför på att han skulle dömas för två fall av våldtäkt. Att hovrätten nu fastslår tingsrättens dom har hon blandade känslor inför:

– Det är såklart tråkigt att hovrätten inte ger bifall till yrkandet på våldtäkt. Men jag är ändå glad över att de lägger vikt vid om sexköparen misstänker att det rör sig om människohandel.

LÄS MER: 18-åriga kvinnan om sexhandeln i Uppsala

Det fängelsestraff som tingsrätten dömde den sexköpande mannen till ändrar hovrätten från ett år till åtta månader. Anders Norman är advokat och har fungerat som offentlig försvarare åt den sexköpande mannen. Han är tillfredsställd med beskedet från hovrätten, men menar att det ändå inte är osannolikt att ärendet överklagas till Högsta domstolen:

– Det är en färsk och snårig lagstiftning, där praxis kommer att behövas, säger Anders Norman.

Utöver det sänkta fängelsestraffet höjer hovrätten även det skadestånd som pojkvännen och hans kusin ska betala från 155 000 till 185 000 kronor.