Hovrätten fastställer dom för Lafsenmordet

Hovrätten dömer en 26-årig man till 16 års fängelse för mordet på en 22-åring i Lafssjön i oktober 2017. En 28-årig man som också deltog i brottet döms till 2 år och 8 månader i fängelse.

10 september 2019 11:12

Under tisdagen kom Svea hovrätts dom i målet kring mordet vid sjön Lafsen nära Vattholma ett par mil norr om Uppsala.

Tre män hade fällts i Uppsala tingsrätt för sin inblandning i dådet i oktober 2017 då en 22-årig man dödades med kniv och därefter sänktes i sjön. De tre männen har erkänt att de varit på plats vid händelsen men har gett olika versioner av vad som hänt. Tingsrätten dömde 26-åringen till 16 års fängelse för mord och 28-åringen till 2 år och 8 månaders fängelse för grov misshandel och brott mot griftefriden. En tredje åtalad, en 25-åring, som höll vakt vid parkeringen under misshandeln och hjälpte till att sänka kroppen i sjön, dömdes till ett års fängelse för medhjälp till misshandel och skyddande av brottsling.

Både åklagaren och de tre dömda hade överklagat tingsrättens dom. Åklagaren ville att också 28-åringen skulle dömas för mord och att 25-åringen skulle dömas för medhjälp till mord. Dessutom hade åklagaren yrkat att 26-åringen skulle dömas till ett längre fängelsestraff. De tre dömda överklagade också och yrkade på att de skulle frikännas.

Hovrätten fastställer nu tingsrättsdomen. Två nämndemän var oeniga med majoriteten i hovrätten och ansåg att även 28-åringen skulle dömas till 16 års fängelse för mord.

– Jag är besviken över att hovrätten inte gjorde en annan bedömning. Jag menar att det har funnits en gemensam plan att döda den här personen och att de andra som är med har haft ett uppsåt i förhållande till det. Men det är bara att konstatera att det nu är prövat i två instanser och vi får acceptera det, säger kammaråklagare Elin Blank.

Johan Mellgren, 28-åringens advokat, är lättad att hans huvudman inte dömdes till ett strängare straff. Christer Söderberg, 26-åringens advokat, är dock besviken.

– Jag är förvånad att domen inte ändrades. Två ledamöter var oeniga, det visar att det är små marginaler som får stora konsekvenser för de inblandade.

Men de skiljaktiga nämndemännen hade ingen annan åsikt om din klients skuld.

– Det är i och för sig sant, men indirekt innebär det att man då gjort en annan bedömning, säger Christer Söderberg.

Enligt åklagaren hade de tre männen stämt träff med 22-åringen vid Lafssjön för att hämnas en utpressningssituation. Trion ska ha transporterat en gummibåt, plastsäckar och rep till platsen. Åklagaren menar att detta styrker att de hade planerat att ta 22-åringen av daga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters