Hotade man med vapen – döms till fängelse

Fängelse blev straffet för en 21-årig man som greps efter en stor polisinsats i Sävja i början av april.

18 juni 2019 14:23

Uppsala tingsrätt meddelade sin dom på tisdagen. Flera personer larmade polisen om en beväpnad man i närheten av Sävja kulturcentrum på eftermiddagen den 4 april. Händelsen ledde till en omfattande polisinsats i området. Enligt ett vittne höll gärningsmannen i en automatkarbin av märket Kalasjnikov, men vittnesuppgifterna om vapnet är motstridiga.

21-åringen åtalades senare misstänkt bland annat för att tillsammans med en anhörig i 60-årsåldern ha riktat vapnet mot en man utanför en butik på Västgötaresan. Ingen person kom till skada vid händelsen. Flera skolbarn befann sig i området vid tillfället. Under polisinsatsen stängdes dörrarna till centrumanläggningen och inga barn fick ensamma lämna lokalen.

LÄS MER: Se bilderna från polisinsatsen i Sävja

Mannen döms nu för olaga hot till fyra månaders fängelse. Mannen i 60-årsåldern döms till villkorlig dom och 120 timmars obetald samhällstjänst för att ha medverkat vid vapenhotet. Båda frikänns från åtalet om grovt vapenbrott. Enligt tingsrätten är det klarlagt att de haft ett vapenliknande föremål, men något vapen hittades inte vid polisens sökningar i området. Därför finns inga bevis för att det verkligen rört sig om ett licenspliktigt äkta vapen.

Bakgrunden till hotet var enligt domstolen en narkotikaskuld. Både 21-åringen och den man som hotades utanför butiken döms nu för att ha sålt respektive köpt cirka 200 narkotikaklassade tabletter.

21-åringen var också åtalad för att tidigare ha stulit tre jaktvapen från en man i Uppsala som han var ledsagare för. Ett av vapnen hittades senare, i samband med att 21-åringen greps i april, i närheten av ett förråd som hör till mannens lägenhet. Enligt tingsrätten är fyndet besvärande för mannen, men domstolen konstaterar också att flera personer varit hos den bestulne mannen under den period stölden skedde och att flera personer också haft tillgång till lägenhetsförrådet där vapnet hittades, över ett år efter stölden. Bevisningen är inte tillräcklig för en fällande dom, enligt tingsrätten.

21-åringen åtalades också för att utan lov ha tagit ut cirka 25 000 kronor från den man som han var ledsagare för. Uppgifter i utredningen talar för att mannen är skyldig, men inte heller på den punkten anser domstolen att bevisen räcker för fällande dom. Han frias därför på båda punkterna.

Vid rättegången nekade männen till brottsmisstankarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist