Hot efter misstänkta våldtäkter på skola

En 16-årig pojke misstänks för två fall av våldtäkt mot barn. Brotten ska ha skett på en grundskola i Uppsala. Med anledning av den pågående rättegången har en hotfull stämning piskats upp i sociala medier.

10 februari 2017 17:28

– Det finns en stark oro på skolan och det har uttalats en del hot i sociala medier. I samband med detta har vi kopplat in polisen, säger Anders Fridborg, Uppsala kommuns säkerhetschef.

Hot mot vem?

– Det går jag inte in på. Det är en allvarlig situation som uppkommit och som vi hanterar nu.

Anders Fridborg uppger att personal från socialtjänsten kommer att finnas på plats i stadsdelen under helgen i syfte att lugna ner stämningen.

– Det har skett en eskalering de senate dagarna och vi följer nu upp det med de rutiner vi har för sådana här händelser.

I torsdags mejlade skolans rektor ut ett brev till föräldrar och vårdnadshavare. Där skriver hon att hon förstår att det väcker starka känslor när det finns misstanke om att ett brott begåtts på en skola.

”Alla elever ska kunna vara trygga i sin skola och vi gör vad vi kan för att vår skola ska vara säker för medarbetare och framförallt för våra elever”.

Föräldrar har reagerat mot att eleven ska ha gått kvar på skolan efter de misstänkta brotten.

Rektorn skriver i sitt brev att hon agerat omedelbart så snart hon fick kännedom om misstankarna.

”Enligt svensk rättspraxis är man emellertid oskyldig till dess att man dömts och det måste skolan förhålla sig till”, skriver hon i brevet.

Den första våldtäkten ska ha skett mot en 13-årig flicka för drygt ett år sedan. Enligt stämningsansökan ska den 16-årige eleven haft skälig anledning att veta att brottsoffret var under 15 år.

I oktober i fjol, ska 16-åringen ha begått ytterligare en våldtäkt mot en 14-årig flicka.

Uppsala tingsrätt har sekretessbelagt hela förundersökningen men av stämningsansökan framgår att 16-åringen hela tiden nekat till anklagelserna.

Enligt kammaråklagare Karin Koci är det olyckligt att polisens utredning dröjt. Om målsägande, dvs brottsoffer, är under 18 år ska misstanke om brott utredas inom tre månader från det att det finns en person skäligen misstänkt för brottet.

– Det har tagit tid med utredningen på grund av ansträngt personalläge hos polisen och när det kom in en ny anmälan om våldtäkt i oktober ville man utreda också detta brott innan åtal kunde väckas, säger Karin Koci.

16-åringen är även misstänkt för misshandel. Den misshandeln ska inte ha skett på skolans område. I utredningen av misshandeln har socialtjänsten bedömt att pojken har ett särskilt behov av vård.

På torsdag i nästa vecka hålls den sista rättegångsdagen i det mål som gäller våldtäkten som ska ha skett i oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!