Dagny Engman från Gimo och Berit Leierdahl från Uppsala brukar träffas på höstmarknaden och det har de gjort länge.

– Vi träffas här varje år. Det är trevligt och ett måste för oss. I år har jag köpt en liten väska. Vi brukar alltid avsluta med att vi köper strömming på Kvarnen här intill och gör i ordning hemma, säger de.

Men höstmarknaden har förändrats. För sådär 20 år sedan var det tjockt med folk mellan stånden.

Artikelbild

| Det mesta finns på marknaden.

– Det är det inte alls i dag. Men en del kan ju bero på vädret, säger de.

May Nunkovic från Bälinge med sonen Emil Nunkovic och barnbarnet Mila Nunkovic, 4 år, tycker om att ta en tur till marknaden. Hittills har de mest köpt godis och munkar som de mumsar på.

– Jättegott, säger Mila som också köpt sig en mössa och en påse brända mandlar.

May Nunkovic brukar titta om hon kan hitta något annat som hon behöver. Kanske ett par yllestrumpor.

Artikelbild

| En ovanlig mössa, och så färggrann.

– Men hittills har jag inte sett några som jag vill ha. Det är ändå roligt med lite folk, säger hon.

Knallestånden står tätt på torget. Det går att få fem rökta korvar för en hundring eller fyra par kalsongen för tvåhundra. Här finns det mesta från handgjorda korgar till kvastar, husgeråd, godis, t-shirts, leksaker och handdrivna redskap som man hyvlar ost, gurka, morötter och andra grönsker med.

Artikelbild

| Den ideella föreningen Cykling utan ålder var på plats. På tramporna: Thea Ahlberg och David Eriksson. Kerstin Vendelin och Sonja Wennmann får skjuts.

Per Sandström från företaget Syltkrukan i Månkarbo har sålt sylt på marknaden i 30 år. Kunderna flockas.

– Vi har massor av stamkunder så vi påverkas inte så mycket av tillströmningen av folk. Det går alltid bra för oss. Men innan man byggde Konserthuset tycker jag marknaden var större, säger han.

Artikelbild

| Dagny Engman från Gimo och Berit Leierdahl från Uppsala brukar träffas på höstmarknaden.

I samma stund kommer tre stora röda cykelekipage in på området. Det är den ideella föreningen Cykling utan ålder som tar tre pensionärer på tur till höstmarknaden.

– Det är toppen, säger Kerstin Vendelin glatt. Mycket folk och så stort. Vi skulle aldrig ha kommit ut på det här annars. Jag har köpt mig en ny basker.

Artikelbild

| Ratsuda Sriwichai säljer hjortronsylt i Syltkrukans stånd. Den kommer från Månkarbo.

Thea Ahlberg som kör cykeln berättar att Cykling utan ålder har funnits ett par år i Sverige och ännu länge i Danmark.

– Jag var med och startade i Uppsala. Tanken är att äldre ska få komma ut. Vi har haft det här som ett sommarjobb tidigare, säger hon.

Artikelbild

| Höstmarknad är kul tycker: William Wallin, Daniel Törnhage, Elsa Johansson, Mira Sundgren Moel, Vendela Seger, Clara Hedberg, Kitty Eriksson Huerte, Bayan Salih och Julia Demirovic Hellström, alla från Nannaskolan.

Ett av knallestånden har satsat hårt på tomtar. Fanny Lindgren från Uppsala tittar och funderar. Det är inte dumt att vara ute tidigt om man ska få tag på en bra tomte.

– Men jag ska se mig om lite mer först. Något blir det alltid till slut. Det är roligt att gå på höstmarknaden, säger hon.