– Molnigheten kommer att minska under kvällen och vinden avtar lite. Temperaturen kan krypa ner på minussidan, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Enligt henne kommer temperaturen under natten att ligga mellan noll till fyra plusgrader, men på sina håll kan det bli minusgrader.

– Tittar vi på den gångna natten var vi nere på minus två grader i området, så det kan vara liknande nu under kommande natt. Det kan även bli frost.

Tisdagsmorgonen blir en klar morgon. Dagen blir solig och temperaturen stiger upp till 12 plusgrader.

– Det som händer är att mitten på veckan letar sig mildare luft in samtidigt som det kan bli blåsigt och ostadigt med skurar.

Även under nattetid blir det något mildare.

– Men senare i veckan är det ändå kalluft som dominerar, säger Lovisa Andersson.

Den meterologiska definitionen av när det är höst är att medeltemperaturen ska ha legat på under tio grader fem dygn i följd.

– Vi räknar att hösten kommer det första utav de fem dygnen. Vi får se nu vad som händer med temperaturen, om kalluften håller i sig i fyra dygn till har hösten redan kommit. Men det kan vi bekräfta först i efterhand.

Enligt Lovisa Andersson ligger den normala ankomsten för hösten i slutet av september. Datumen är mellan den 15 september och den första oktober.

Kan hösten dröja till oktober?

– Antingen kommer hösten denna vecka eller nästa, men det är inte långt ifrån.