Hon matchar odlare med trädgård

Räcker krukorna på balkongen inte till? Med ett klick på nätet kan odlingsintresserade Uppsalabor få tillgång till en hel trädgård.

10 oktober 2017 21:00

Sedan våren 2016 har sajten "co-grow" matchat odlingssugna personer utan trädgård med trädgårdsägare som inte hinner med. Initiativet startade i södra Stockholm och har spridit sig i hela landet - och nu har turen kommit till Uppsala. Rebecka Hagman står bakom den populära sajten som fått hundratals svenskar att registrera sig.

– Om man bor i lägenhet är det trevligt att få vistas i en trädgård ibland och har man en trädgård kan det vara roligt om någon annan tar tillvara på den om man inte har det intresset själv. Sen finns det en social aspekt i att det är roligt att träffa nya människor, säger Rebecka Hagman.

Idén kom till när Rebecka Hagman var föräldraledig med sin son. Som lägenhetsboende kände hon att balkongen inte alltid räckte till för att stilla odlingsbegäret, och när de promenerade bland villaträdgårdar upptäckte hon att många trädgårdar stod orörda. Förutom att det kan vara roligt för alla inblandade menar hon att "co-grow" kan fungera som en sorts grannsamverkan.

– Många som bor i villa har även sommarhus och är bortresta under sommaren. Om det då är någon som hänger i trådgården och ger lite liv så syns det utifrån. Man märker att huser att inte är övergivet, säger Rebecka Hagman.

I dagsläget har tre personer i och omkring Uppsala registrerat att de har en trädgård som går att odla i, medan femtom stycken uppgett att de är i behov av en trädgård. Odlingssäsongen går mot sitt slut och trots intresset så har det än så länge inte skett någon matchning i Uppsala. Men Rebecka Hagman är hoppfull inför nästa år, och även om hon driver sajten helt idéellt har hon stora planer för framtiden.

– Det är så enkelt och universellt gångbart så det vore roligt om det fick spridning i både Norden och Europa. Det vore kul om fler kan inse att det är trevligt att dela det man har med andra, säger Rebecka Hagman.

patrik.dahlin@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa