Hon ger boken en chans i Järlåsa

Bibliotekets vänner har – mot alla odds – överlevt i 25 år. Under den här tiden har Kerstin Koch kämpat mot lokalpolitiker och andra som tyckt att en bokbuss räcker åt Järlåsaborna.

12 maj 2017 09:00

– En bokbuss som kommer var sjätte vecka är en dum idé, säger Kerstin Koch.

Hon är ordförande i föreningen som drivs med ideella krafter. Det enda bidrag de får är från Uppsala kommun som bidrar med pengar till bokinköp, 20 000 kronor om året.

Vi befinner oss på Järlåsa skola, drygt 2,5 mil väster om Uppsala, i ett rum fullt med bokhyllor. Här finns vuxenlitteratur, talböcker och barn- och ungdomsböcker i riklig mängd. En bokhylla är full av nyutgivna böcker. Det är lättare att låna nytt här än inne i stan, för här slipper folk stå i kö, berättar Kerstin Kock.

– Det här är det lilla yngliga biblioteket. Det är litet men bättre än ingenting, säger Kerstin Koch och sveper med handen över rummet. Man kan kalla det för ett folkbibliotek, för det är till för elever på skolan och alla andra Järlåsabor.

Biblioteket håller öppet varje onsdagskväll. Kerstin Koch och de andra i styrelsen turas om att hålla öppet. Men inte nog med det. Föreningen ordnar även författarkvällar, musikaftnar och driver en bokcirkel.

I början av 1990-talet var Kerstin Koch lärare på Järlåsaskolan. Till intervjun har hon tagit med några tidningsklipp och protestskrivelser från den tiden. Hagunda kommundelsnämnd ville nämligen lägga ner biblioteket, som var en filial till huvudbiblioteket.

– Det var en orolig tid. Det tyckte att det var för liten verksamhet. Men då sa jag att "det ska ni inte alls". Jag sa att vi sköter det ideellt i stället.

Under årens lopp har biblioteket varit nedläggningshotat många gånger. Främst har lokalfrågan diskuterats. Kerstin Koch och de andra i styrelsen har kämpat hårt för att vinna dragkampen.

– Det har varit angrepp från flera fronter. Politiker men även stadsbibliotekets personal har tyckt att vi lika gärna kan ha en bokbuss. Men jag har varit ilsken och ihärdig, jag skiter i vad politikerna säger. Bibliotek behövs också på de små orterna.

Kerstin Koch har varit med längst i föreningen. I backspegeln ser hon människor som kommer till biblioteket för att låna - men också för att få en pratstund och tips på läsning. Hon vet att hon har bygdens stöd. Men långt ifrån alla hittar hit.

– Det är mest pensionärer och barnfamiljer. Tyvärr kan vi inte locka in skolbarnen och tonåringarna. Jag märker att läsningen gått ner hos barn och tonåringar. Det är synd, för böcker öppnar upp nya världar.

Vilken bok rekommenderar du just nu?

– Åsne Seijerstads "Två systrar" var jättebra. Läs den, säger hon med tillägget - och låna den gärna på biblioteket.

Kerstin Koch

Gör: Ordförande i föreningen Bibliotekets vänner i Järlåsa.

Bor: På en gård fem kilometer utanför Järlåsa.

Ålder: 79 år.

Familj: Man, tre vuxna barn, fem barnbarn.

Intressen: Bäcker, trädgård, att följa med vad som händer i vår omvärld.

Läser just nu: "En enastående karriär" av Martin Engberg.

Det bästa med Uppsala: Kultutrutbudet, både i form av teater och musik.

Om jag var kommunalråd skulle jag: Se till att varje skola har en skolbibliotikarie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!