Hon är UNT:s nya politiska chefredaktör

Sakine Madon blir UNT:s nya politiska chefredaktör efter Håkan Holmberg, som går i pension. "Ett drömjobb", säger hon om att arbeta i staden där hon växte upp.

17 oktober 2018 10:45

Sakine Madon kom till Sverige och Körvelgatan i Årsta när hon snart skulle fylla fem. Hennes föräldrar var fackligt aktiva i Turkiet och tvingades fly landet. Under sin första tid i Sverige och Uppsala delade de ut UNT på nätterna som tidningsbud. Senare bodde Sakine Madon i Gottsunda.

Nu kommer hon som 38-åring tillbaka till Uppsala och UNT – men nu som liberal politisk chefredaktör.

– Att få leda UNT:s ledarsida är ett drömjobb. Det fanns en väldig lockelse i att skriva för den stad där jag har haft så många viktiga år av mitt liv, säger hon.

För tillfället är hon politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning, VLT, i Västerås. Tidigare har hon bland annat arbetat på Norran i Skellefteå, SVT i Göteborg, och på Expressen.

– Efter studenten på Lundellska gymnasiet i Uppsala har jag flackat runt en hel del i medievärlden. Det här blir lite som att komma hem.

Vem är du som ledarskribent?

– Jag är nog tydligt liberal. Min första politiska identitet i tonåren var att jag var feminist. Men jag var emot kvotering och upptäckte snart att jag var feminist av det liberala slaget. Jag var också internationellt intresserad och tyckte EU-frågor var spännande.

Hon gick med i Liberalernas ungdomsförbund, men stannade inte så länge.

– Jag tänker lite kors och tvärs, på mitt eget sätt, och trivdes bättre som skribent.

Hon säger att hon får höra ibland att hon vågar sticka ut och ta ställning. Det är något hon har med sig hemifrån, där det inte rådde någon konsensuskultur. Två hjärtefrågor lyfter hon särskilt fram: vikten av en vid yttrandefrihet och jämställdhetsfrågor.

– Jag blir förbannad när flickor lever i ofrihet.

Sakine Madon har också gjort sig känd för hur hon använder sociala medier, inte minst Twitter, ett forum hon menar passar för att bryta åsikter med andra.

– Vi fick internet hemma redan 1994, och jag var också snabb med att starta en blogg när det kom. På Twitter är det nog framförallt att jag interagerar och svarar dem som skriver till mig, som gett mig uppmärksamhet. Det förväntar sig inte alla har jag märkt.

Hur stor roll spelar ledaravdelningarna i dag?

– En stor roll, och jag tycker också att vi sett ett uppsving. Det finns ett politiskt intresse och ett sug efter frispråkig och intellektuell opinionsbildning.

UNT:s vd och chefredaktör Kalle Sandhammar beskriver Sakine Madon som en "tydlig röst i samhällsdebatten och en vass och orädd skribent med stor integritet"

– Hon har dessutom en stark känsla för Uppsala och vårt län. Sakine Madon kommer att ta UNT:s liberala publicistiska traditioner vidare. Samtidigt kommer Håkan Holmberg att fortsätta att skriva på UNT:s ledarsida som kolumnist.

Sakine Madon tillträder sin tjänst i början på december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri