Hon är UNT:s nya forskningsreporter

Häromveckan gick UNT:s mångårige forskningsreporter Åke Spross i pension. Vid hans skrivbord sitter nu efterträdaren Jenny Jewert.

12 april 2019 09:39

Hej Jenny, vem är du?

– Jag är journalist sedan 20 år tillbaka, och har frilansat inom vetenskapsområdet. Från början är jag biolog, utbildad här i stan, och har jobbat på länsstyrelsen med miljö- och naturvårdsfrågor. Jag har bott i Uppsalatrakten sedan 90-talet och sedan 15 år bor jag och min familj på en gård på landet utanför Alunda drygt tre mil nordost om Uppsala.

Varför sadlade du om till journalist?

– Jag är nyfiken och samhällsengagerad och som journalist får man ju göra ständiga upptäcktsresor. Dessutom är det ofta väldigt kreativt.

Vad ska du göra som forskningsreporter?

– Jag tänker ta fasta på reporterrollen och ta med läsaren ut till alla spännande forskningsmiljöer som finns i Uppsala. Och så vill jag skriva om forskning och nya tekniker som påverkar människors vardag, till exempel artificiell intelligens och algoritmer som mer och mer finns i våra liv och styr och underlättar vår vardag.

Är det några frågor som du är extra intresserad av?

– Ja, miljö- och hållbarhetsfrågor, inte minst klimatfrågan som dessvärre kommer att vara ständigt aktuellt de kommande åren. Biologisk mångfald är också en stor och viktig fråga, vi är ju beroende av fungerande ekosystem för vår fortlevnad.

Hur känns det att gå från frilansare till fast anställd?

– Det känns jättekul att ha fått en massa trevliga kolleger och att få vara i en intellektuellt stimulerande miljö. Och jag ser fram emot att möta läsare och få läsarreaktioner. Jag tar gärna emot tips på spännande ämnen att skriva om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!