Högsta utbildningschefen lämnar Uppsala

Birgitta Pettersson, direktör för utbildningsförvaltningen i Uppsala, ska sluta. I stället blir hon kommundirektör i Sigtuna kommun.

10 april 2019 19:00

– Jag har trivts väldigt bra i Uppsala. Jobbet som kommundirektör är bredare och det är därför det är intressant, säger Birgitta Pettersson.

Hon har varit utbildningsdirektör i Uppsala sedan 2013. Hit kom hon från ett jobb som chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Gävle.

Vad har varit bäst med ditt jobb i Uppsala?

– Det som lockade mig hit var att få jobba från 0 till 19 år, hela skolan från förskola till gymnasieskola. Och att få jobba i Uppsala förstås.

Vad är du mest nöjd med från arbetet i Uppsala?

– Studentmössan. Alla i utbildningsförvaltningen har samma uppdrag, att eleverna ska lämna gymnasiet med studentmössa. När barnen går i förskolan är målet med verksamheten att de ska gå ut gymnasiet med gymnasieexamen.

Finns det något i ditt nya jobb där du inte känner dig lika hemma?

– Det är väl stadsplanering. Vi har en lokalavdelning och planerar skollokaler inom utbildningsförvaltningen, men annars har jag inte jobbat med stadsplanering.

Vi har ofta skrivit om att skolor och förskolor har blivit försenade eller saknas. Vad är det som inte fungerat där?

– Den stora utmaningen är att Uppsala växer så snabbt. Kompetensen kommer med träning. Samarbetet mellan förvaltningarna utvecklas hela tiden, och det är där det har brustit.

Joachim Danielsson, stadsdirektör i Uppsala, vill inte säga något om kravprofilen för Birgitta Petterssons efterträdare.

– Målsättningen är att kunna ta ställning till en ny kandidat före sommaren. Det är ett av de viktigaste jobben vi har i kommunen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer