Högerextrem aktion mot ryttarklubb

Tierps kommun och Tierps ryttarklubb har polisanmält Nordiska motståndsrörelsen efter en aktion med avspärrningar riktat mot ett integrationsprojekt som kommunen och klubben driver.

26 maj 2017 15:56

Avspärrningarna gjordes natten till tisdagen med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens plastband. Organisationen delade också ut flygblad i privatpersoners postlådor i Tierp där de beskriver integrationsprojektet som ett "folkförräderi" där utländska "rasfrämmande män" ska integreras med unga nordiska kvinnor. I flygbladet hängs två tjänstemän, kommunalrådet Bengt Olov Eriksson (S) och ryttarklubbens ordförande ut med namn och telefonnummer som "folkförrädare".

Både Tierps kommun och ryttarklubben har polisanmält aktionen.

–  Vi har utsatts tidigare sedan integrationsprojektet startade så vi har gjort flera anmälningar, både klubben och enskilda medlemmar, säger Jörgen Pettersson som är vice ordförande i klubben.

Han har inga indikationer på att aktionen utlöst någon direkt oro bland medlemmarna.

– Men på måndag ska vi ändå att ha ett stormöte så att de frågor som finns kan besvaras.

Kommunalrådet Bengt Olov Eriksson tycker hela historien är "bedrövlig", men känner ingen oro för egen del.

– Vi har gjort en polisanmälan. I övrigt är det kommunens säkerhetschef Patric Falk som sköter det hela, säger han.

Patric Falk uppger att han haft kontakt med polisen och analyserat läget.

– Den information som framkommit innebär att vi bevakar vad som händer, men vi anser inte att vi behöver agera på något särskilt sätt just nu.

Har de personer som hängs ut i flygbladet utsatts fått någon form av hot?

– Nej, ingen har hört av sig vad jag vet. Det är tråkigt att människor ska behöva uppleva obehag av sånt här. Det finns många olika åsikter i en demokrati. Man tycker att opinionsbildningen borde kunna ske inom lagens ramar, säger Patric Falk.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en militant nazistisk organisation som vill skicka tillbaka majoriteten av alla invandrare till sina hemländer och skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island.

NMR har på senare år genomfört flera manifestationer i Mellansverige. De mest uppmärksammade i Uppland inträffade år 2013 på Celsiustorget i Uppsala då en Uppsalabo misshandlades. Flera medlemmar av NMR dömdes för misshandeln.

Källa: UNT/Wikipedia/Nordfront

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa