Hög andel invandrare bland de inblandade

Många av dem som blir skjutna är unga invandrarkillar i förorterna. Om brottsoffren utgjorts av etniska svenskar i medelklassen hade politikerna satt in betydligt fler åtgärder. Det tror Joakim Sturup som forskar om skjutningar.

Uppsala2017-11-12 07:01

I våras publicerade Dagens Nyheter en kartläggning av vilka som står bakom skjutningarna. I undersökningen ingick 53 dömda och 47 misstänkta gärningsmän i utredningar om skottlossning på allmän plats sedan 2013.

LÄS MER: Ovanligt många skjutningar i Uppsala

I 90 procent av fallen hade personerna minst en utlandsfödd förälder. En förklaring som fördes fram i DN var att skjutningarna inträffade i socialt belastade områden och där bor en hög andel invandrare.

DN:s granskning visade att majoriteten av de utpekade gärningsmännen var födda på 1990-talet, många rökte cannabis dagligen och fyra av tio kunde kopplas ihop med vinstgivande organiserad brottslighet. Även många av brottsoffren har rötter i utlandet.

Joakim Sturup forskar på Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och står bakom en rad studier om våld med skjutvapen. Han menar att politikernas grad av engagemang i frågan har påverkats av att många av de inblandade är just unga män med invandrarbakgrund.

– Ingen för deras talan och de utgör inte någon viktig väljargrupp. Om den dödligheten som vi haft bland unga invandrarmän hade funnits i andra delar av samhället då är jag övertygad om att politikerna kommit med mer radikala åtgärder mycket snabbare.

Samtidigt framhåller Joakim Sturup att han tycker att politikerna börjat agera på senare tid och att justitieminister Morgan Johansson (S) tagit tag i frågan.

Joakim Sturup säger att vissa samhällsaktörer gärna lägger skulden för de många skjutningarna på den ökande invandringen.

– Men det finns andra länder i norra Europa som har samma typ av invandring som vi men som inte har så här omfattande problem med skjutningar. Invandringen kan vara en delförklaring men det är omöjligt att veta för vi har ingen forskning på det.

Totalt sett har det dödliga våldet i Sverige inte ökat särskilt mycket de senaste åren, trots att många skjutningar krävt liv. Förklaringen är att flera typer av dödligt våld minskat, bland annat det som riktas mot kvinnor och barn samt det som är alkoholrelaterat. Däremot är det fler som skjuts till döds. Utan skjutningarna skulle alltså antalet dödsfall till följd av våld gå ner.

Joakim Sturup vill nyansera de sociala och psykologiska förklaringsmodellerna till skjutningarna.

– På grund av att uppklaringen är så låg och att de som döms sällan vill prata med polisen eller forskare baseras dessa modeller ofta på tyckande, inte på empirisk data. De här personerna väljer ett kriminellt liv och det är viktigt att betona deras personliga ansvar.

Sverige hårt drabbat

I en av de studier som Joakim Sturup varit med och genomfört har forskarna undersökt skjutningar i Sverige under 2012- 2016. I Malmö, Göteborg och Stockholm ökade skjutningarna med 73 procent, från 145 fall 2012 till 251 fall 2016.

Det dödliga våldet mot män med skjutvapen har ökat i Sverige som ligger på en relativt hög i nivå i jämförelse med andra europeiska länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!